Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással

Hozzávalók

  • Hozzávalók 8 személyre:
  • 15 dkg zabpehely
  • 6 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 5 dkg barnacukor
  • 3 dkg mazsola
  • 2 evőkanál méz
  • csipetnyi Bourbon vanília őrlemény (bio)
  • csipetnyi fahéj (bio)
  • csipetnyi gyömbér (bio)
  • zabpehely liszt
  • A mártáshoz:
  • 50 dkg eper
  • 5 dkg barnacukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • kis csokor friss mentalevél

Elkészítés

    Elkészítés: A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben vajon megpirítom, pár perc múlva hozzáadom a cukor felét, ezzel is pirítom egy kicsit, amíg a cukor rákaramellizálódik a zabpehelyre, majd felöntöm a forró tejjel, hozzáadom a mazsolát, a fahéjat, és a gyömbért, 10-15 percig kevergetve főzöm, majd lekapcsolom, és fedő alatt hagyom hűlni.

    A pitesütőt kivajazom és kiszórom zabpehelyliszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

    A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverem. Hozzákeverem a megfőtt zabpehelyhez, majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatom, hogy ne törjön össze. Majd 25-30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A sütőben hagyom langyosra hűlni.

    Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedelem. Serpenyőbe teszem a vajat, majd a cukrot, kissé megpirítom, hozzáadom a gyümölcsöt, átforgatom, majd rálocsolom a balzsamecetet, és 1-2 perc alatt összeforralom. Majd tálaláskor megszórom friss, apróra vágott mentával. Miután kihűlt, a zabpehelytorta mellé tálalom.

Megjegyzés

A barna nádcukor helyett használhatunk mézet, steviát vagy más édesítőszert. A vaj helyett pedig kókuszzsírral is készíthetjük.

A zabpehely rendkívül egészséges, főzött állapotban alacsony a glikémiás index (GI) értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű tápláló étel. Kalória tartalma igen alacsony, viszont rostban gazdag, ami nagyon jót tesz az anyagcserének.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

veruss74
Kedves Hawkmoon! Nem tudom, hogy miért sikerült ilyen rosszul:( Ha mindent úgy csináltál, mint ahogy írtam, akkor olyannak kellett volna lennie, mint a rizskochnak. Teljesen olyan az állaga. A vajon megpirítod a cukorral a zabpelyhet, utána felöntöd a tejjel és megfőződ benne. Persze, a receptben szereplő többi hozzávalót is beleteszed. Majd a tojássárgáját kikevered fehéredésig a cukorral, mintha piskótát készítenél, elkevered a zabpehellyel, majd a kemény habbá vert fehérjét is hozzá kevered és így sütöd meg. Tűpróbával, pedig ellenőrzöd, hogy átsült-e. Ahogy a tejjel megfőzöd, akkor szinte teljesen felszívja a tejet a zabpehely. Remélem, azért nem ment el a kedved tőle teljesen, és megpróbálkozol vele még egyszer. Nálunk akkora kedvenc, hogy különböző verziókban készítem, hol kókusszal, kókusztejjel, aszalt gyümölcsökkel. A múlt hétvégén például, aszalt datolyát tettem bele és vanília sodóval tálaltam a tetejére pedig csokit csurgattam. Sajnálom, hogy neked ilyen csalódást okozott! Üdvözlettel, Veruss
hawkmoon
Nem tudom mit rontottam el, de nekem egy sületlen zabkása lett belőle...igaz nem piteformában sütöttem...attól még meg kellett volna sülnie...sokszor sütöttem már, ez most nem jött össze! Nem kéne bele liszt, vagy vaj? Esetleg sütőpor??

Hasonló Receptek

Magazin