A krumplikat egészben elrendezzük egy nagyobb tepsin, majd 180 fokos sütőbe toljuk, és nagyjából egy óra alatt puhára sütjük (késsel megszúrjuk, hogy ellenőrizzük, mindegyik teljesen megpuhult-e). Ha kész, kivesszük, langyosra hűtjük.
Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, a paradicsomokat félbevágjuk, elosztjuk benne. A hagymákat meghámozzuk, negyedbe vágjuk, a fokhagymafejet keresztben elvágjuk, és a fűszernövényekkel együtt a paradicsomokhoz adjuk.
Megszórjuk a barna cukorral, meghintjük néhány csipet sóval, megborsozzuk, rálocsoljuk a balzsamecetet, a Wocestershire-szószt, és néhány ek. olívaolajat. Kézzel átforgatjuk az egészet, majd betoljuk a 180 fokos sütőbe 3/4-1 órára, amíg a hagymák megpuhulnak, a fokhagyma pedig krémes lesz.
Amíg sül, előkészítjük a töltött krumplikat: félbevágjuk, a húsukat egy tálba kaparjuk (kevés maradjon csak a héjában, pár mm). Hozzáadjuk a krémsajtot és a túrót, a sajtot és az apróra vágott újhagymát (a zöldjéből keveset félretehetünk díszíteni).
Összekeverjük a masszát, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, majd belekeverünk egy tojást. Kanállal visszatöltjük a krumplihéjakba, visszatoljuk a sütőbe, és 210 fokon addig sütjük, amíg a tetejük itt-ott megbarnul.
Közben a sült paradicsomos edényből kihalásszuk a fűszernövények szárát, a fokhagymákat kinyomjuk a héjából. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, melegen tartjuk (ha kell, a fűszerezésen igazítunk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés zöldségalaplével vagy vízzel hígíthatjuk).
Az elkészült levest tányérokba osztjuk, reszelt sajttal kínáljuk. A közben kisült, petrezselyemmel és újhagymával megszórt burgonyákkal tálaljuk.