Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fűszeres sült paradicsomleves, sajtos-újhagymás sült burgonyával

Hozzávalók

  • 8 db nagy, húsos paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • bors
  • 1 nagy marék barna cukor
  • 3 ek balzsamecet
  • 3 ek Worcestershire-szósz
  • olívaolaj
  • kevés zöldségalaplé (elhagyható)
  • parmezán a díszítéshez
  • A körethez:
  • 8 db nagyobb krumpli
  • 6 ek mascarpone vagy krémsajt
  • 6 ek túró
  • 8 ek reszelt parmezán (vagy más, markáns ízű sajt)
  • 1 db tojás
  • bors
  • 2 szál újhagyma
  • friss petrezselyem

Elkészítés

    1. A krumplikat egészben elrendezzük egy nagyobb tepsin, majd 180 fokos sütőbe toljuk, és nagyjából egy óra alatt puhára sütjük (késsel megszúrjuk, hogy ellenőrizzük, mindegyik teljesen megpuhult-e). Ha kész, kivesszük, langyosra hűtjük.
    2. Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, a paradicsomokat félbevágjuk, elosztjuk benne. A hagymákat meghámozzuk, negyedbe vágjuk, a fokhagymafejet keresztben elvágjuk, és a fűszernövényekkel együtt a paradicsomokhoz adjuk.
    3. Megszórjuk a barna cukorral, meghintjük néhány csipet sóval, megborsozzuk, rálocsoljuk a balzsamecetet, a Wocestershire-szószt, és néhány ek. olívaolajat. Kézzel átforgatjuk az egészet, majd betoljuk a 180 fokos sütőbe 3/4-1 órára, amíg a hagymák megpuhulnak, a fokhagyma pedig krémes lesz.
    4. Amíg sül, előkészítjük a töltött krumplikat: félbevágjuk, a húsukat egy tálba kaparjuk (kevés maradjon csak a héjában, pár mm). Hozzáadjuk a krémsajtot és a túrót, a sajtot és az apróra vágott újhagymát (a zöldjéből keveset félretehetünk díszíteni).
    5. Összekeverjük a masszát, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, majd belekeverünk egy tojást. Kanállal visszatöltjük a krumplihéjakba, visszatoljuk a sütőbe, és 210 fokon addig sütjük, amíg a tetejük itt-ott megbarnul.
    6. Közben a sült paradicsomos edényből kihalásszuk a fűszernövények szárát, a fokhagymákat kinyomjuk a héjából. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, melegen tartjuk (ha kell, a fűszerezésen igazítunk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés zöldségalaplével vagy vízzel hígíthatjuk).
    7. Az elkészült levest tányérokba osztjuk, reszelt sajttal kínáljuk. A közben kisült, petrezselyemmel és újhagymával megszórt burgonyákkal tálaljuk.

Megjegyzés

Teljesen húsmentes fogás, de egyáltalán nem hiányzik belőle!

bluesun
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin