Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres sült oldalas tökfőzelékkel

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • oldalas
  • A páchoz:
  • 1 nagy vöröshagyma reszelve
  • 6 gerezd fokhagyma reszelve
  • borsikafű ízlés szerint
  • durvára darált színes bors
  • őrölt kömény
  • mustár
  • cayennebors
  • 5-6 szem boróka bogyó
  • 5-6 szem szegfűbors
  • 0,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál cukor
  • A főzelékhez:
  • 1,5 kg gyalult tök
  • 2 csokor kapor
  • 4,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 nagy hagyma reszelve
  • pirospaprika
  • olaj

Elkészítés

Elkészítés: A megmosott, feldarabolt oldalast megforgatjuk a pácban, és egy fedeles üvegedényben a hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a tepsi alját kibéleljük alufóliával (magunk miatt, hogy könnyebb legyen elmosogatni), erre helyezzük a hússzeleteket, ráöntjük a páclevet, lefedjük alufóliával, és 1 óra 40 percet sütjük. Ezután a fóliát levesszük, és pirítani visszatesszük kb. 10 percre. (Ha van grill és infra a sütőhöz, akkor használjuk, de a hőmérsékletet vegyük vissza 160-170 fokra.

Amíg a hús sül, elkészítjük a tökfőzeléket. A hagymát lereszeljük, olajon megdinszteljük, rászórjuk az apróra vágott friss kaprot, meghintjük pirospaprikával (ne égjen meg), és belekeverjük a gyalult tököt, sózzuk, elkeverjük, majd a lángot kisebbre vesszük, és fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet, kb. 10 perc alatt biztosan készen van, a fedőt levesszük, a tök már felére összeesett, a levét is elvesztette, a tejfölt belekeverjük, és készen van. Ha sűrűbben szeretjük, 1 kanál keményítővel vagy liszttel keverjük el a tejfölt, és úgy adjuk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss