Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres répatorta könnyű citrommázzal

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg enyhén pirított, darált dió
  • 10 dkg frissen reszelt sárgarépa (édes karotta)
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 1 dl frissen préselt narancslé
  • 10 dkg olvasztott vaj + 1 dkg kemény vaj a sütőformához
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1/2 csomag sütőpor (6 gr)
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • 1/4 teáskanál reszelt szerecsendió
  • A mázhoz:
  • 10 dkg átszitált porcukor
  • 1 db kisebb (vagy 1/2 nagyobb) citrom frissen préselt leve
  • A díszítéshez:
  • 1 db közepes méretű sárgarépa

Elkészítés

Elkészítés: A tortaforma peremét 1 dkg kemény vajjal alaposan kikenem, az aljára sütőpapírt helyezek.

A vajat felolvasztom, amíg a többi hozzávalót előkészítem, hűlni hagyom. A diót finomra darálom, zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. 1-2 narancs levét kipréselem. A sárgarépát apróra reszelem, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek.

A cukrot a tojások sárgájával és a kissé kihűlt olvasztott vajjal elektromos habverő segítségével 4-5 perc alatt habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a narancslevet, majd a diót, a lisztet és a fűszereket, ezután a finomra reszelt sárgarépa következik. A fehérjehabot hablapát segítségével dolgozom a tésztába.

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tortaformában. 40-45 perc alatt aranyszínűre sütöm a tortát – akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem tapad a tészta.

A kész tortát sütőpapírral fedett rácsra borítom úgy, hogy az egyenletes felszínű alsó része kerüljön felülre. A tészta saját súlyától a kissé megemelkedett felső rész is kiegyenlítődik.

Amíg hűl, elkészítem a cukormázat. A porcukrot kis tálba szitálom, hozzáfacsarom a citrom levét és krémes állagúvá keverem. A már kihűlt tészta tetejére halmozom, és hagyom, hogy egyenetlenül lefolyjon a szélein. A máz gyorsan szilárdul, így amint a bevonással végeztem, egy szép egészséges sárgarépát meghámozok, majd a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágok belőle. Az így kapott szalagok egy részéből tetszőleges kompozíciót formálok a torta közepére.

A maradék sárgarépából kis masnikat hajtogatok, amelyeket fogvájóval tartok egyben. Ez a művelet el is maradhat. Aki még édesebben fogyasztaná, extra porciónyi porcukorral is megszórhatja, és a sárgarépa-dekorációt is elhagyhatja.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss