Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres párolt marha birsalmás rizzsel

90 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg marhahús (pecsenyehús, javasolt: bélszín vagy hátszín)
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db fehérrépa (gyökér)
  • 4 cl birspálinka
  • 3 dkg (2 evőkanál) liszt
  • 1 dkg (1 kávéskanál) só
  • 0,5 dkg (késhegynyi) őrölt kömény
  • 0,5 dkg (késhegynyi) kakukkfű
  • 2 dl olaj
  • 0,5 dl barnamártás
  • víz
  • A körethez:
  • 1 db birsalma
  • 30 dkg rizs
  • 1,5 dkg (1 evőkanál) cukor
  • 0,5 dkg (késhegynyi) őrölt kakukkfű
  • 0,5 dkg ételízesítő

Elkészítés

Elkészítés: A húst 1,5 cm (ujjnyi) szeletekre vágjuk, klopfoljuk, mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel, valamint liszttel. Egy serpenyőben kevés olajon (kb. 1 dl) a szeletek minden oldalát elősütjük (barnás kérget sütünk rá). Az így elősütött szeleteket kivesszük a serpenyőből, és egy tálra rakjuk.

Megtisztítjuk a zöldségeket: a hagymát, a sárgarépát és a gyökeret, majd karikára vágjuk. A serpenyőbe további olajat teszünk (kb. 1 dl), és a zöldségeket kicsit lepirítjuk. Amikor elkészült, hozzáadjuk az elősütött húst, felöntjük a barnamártással. Lefedve puhára pároljuk (ha szükséges, további vizet adunk hozzá a párolás ideje alatt).

Amikor a párolás már majdnem kész, hozzáöntjük a birspálinkát, majd a tűzről lehúzva elkeverjük a pálinkát a szószban. Az elkészült húst a szósszal tálra rakjuk.

Közben a körethez a birsalmát meghámozzuk és kockára vágjuk. Egy serpenyőbe kb. 1,5 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a felkockázott birset és a cukrot, amiben puhára főzzük. Ha megfőtt, kakukkfűvel megszórjuk, és megvárjuk, hogy kicsit lepiruljon. A serpenyőből egy tálba öntjük.
A rizst fűszeres vízben puhára főzzük, és leszűrjük a vizet. A megfőtt rizst a birses szószhoz öntjük, és összekeverjük.

A húst és a köretet tálalhatjuk külön tálon.

Megjegyzés

Itt a birs időszaka! Ez az étel vasárnapi ebéd vagy ünnepi főétel lehet. Egy magyar húsmarha húsából készült steak a mártásban, a birsalma a rizsben... Mennyei! Ezt a receptet Schmidt Eszter barátnőmmel készítettem el. - duludo

Ezek is érdekelhetnek

Friss