Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres őszibarackbefőtt

Szerencsére egyre kedveltebb ismét a befőzés. Míg régen a tartósításról szólt főleg a a különféle befőttek és lekvárok készítése, ma már lehetőségünk van játékra, kreativitásra is.

Amikor az ember színekben, illatokban gazdag piacon jár-kel, a formák és aromák, a  sokszínű forgatag szinte elszédíti. A gyümölcsválogatás közben szóba elegyedünk a zöldségessel, politikáról, társadalmi értékekről, a várható gyümölcshozamról és az érés különböző akadályairól beszélgetünk, s ez jótékonyan eltereli figyelmünket mindennapi gondjainkról. Persze fontos, hogy a társalgás mellett mindig érett, hibátlan és egészséges zöldséget és gyümölcsöt válasszunk. A hibás, nyomott gyömölcsök hamar tönkretehetik befőttünket. Vizsgáljuk meg egyesével mindig minden szemet, mert utólag már nem tehetünk semmit.

A kellemes piacozás után maga a befőzés is lehet kikapcsolódás, családi program. Egy szombat délután a konyhában hihetetlen jó kikapcsolódást jelenhet a fárasztó munkával eltöltött hétköznapok után. Bevonhatjuk párunkat, gyermekünket, unokánkat is, így gyorsabb és érdekesebb a munka, és még közös programot is jelent, amire manapság kevés időnk jut. De bevonhatjuk barátainkat is, rendhagyó közös program lehet az baráti befőzés. Gondoljunk csak vissza: a Krúdy által nagy becsben tartott vendéglőben a fogadósné délutáni, csak törzsvendégek számára nyilvános káposztataposást szervezett, ahol megtiszteltetés volt jelen lenni. Egy építész barátom baráti tapétalehúzó-lakásfelújító összejövetelt, jó hangulatú bulit hozott össze, ahol mindenki jól érezte magát - és még a lakás is kész lett.

A következő recept különleges ízvilágú, szokatlan összeállítású, így akár ajándékba is készülhet…

Fűszeres őszibarackbefőtt mandulával és fenyőmaggal

Hozzávalók:

2 kg őszibarack

15 dkg fenyőmag
10 dkg szeletelt mandula

diónyi gyömbér
2 chilipaprika
6-8 csillagánizs
2 rúd fahéj
1 rúd vanília
50 dkg nádcukor
5 dkg citromsav

Elkészítés: Megmossuk a barackot, negyedekre vágjuk, kimagozzuk.

Megpirítjuk száraz serpenyőben a mandulát és a fenyőmagot, és összeforgatjuk a barackkal.

A gyömbért megpucoljuk, szeletekre vágjuk. A cukrot 1 liter vízzel, a citromsavval és a fűszerekkel feltesszük főni, és kellemesen savanykás szirupot főzünk belőle.

A dunsztosüvegeket forrásban lévő vízben 4-5 percre megmártjuk a tetejükkel együtt (azért, hogy az üvegek sterilizálódjanak, a tetők belső gumigyűrűje megpuhuljon).

A mandulás barackot betöltjük az üvegekbe, és a forró szirupot rámerjük, lezárjuk, és visszatesszük a forró vízbe. 45 percig dunsztoljuk, majd hideg vizet csorgatunk rá, amíg 35 fok alá hűl.

Manapság nagyon fontosnak érzem azt is, hogy tudjuk, mit eszünk, hogyan, milyen úton kerül az étel az asztalunkra. Jómagam is a konzerviparban dolgozom, igaz, kézműves termékeket készítünk, de ha a hagyományos konzerviparról beszélünk, az utolsó évtizedekben nem éppen szép arcát láttatja. A háztartásokat tömegével lepték el az olcsó, adalékokkal színesen tarkított, néha szürreális állagú és színű konzervipari termékek. A rendkívül alacsony gyümölcstartalommal, tele cukorral és állagjavítóval „spékelt”konzervek hatása még nem mutatta meg teljesen az emberi szervezetre gyakorolt káros hatását, de már látszanak jelek.

Ha viszont otthon készítjük óvatos technológiával a barackbefőttet, a paradicsomlevet, a málnadzsemet és a ketchupot, igazi ízeket és igazi értékeket vieszünk magunkhoz fogyasztásukkor. Higgyék el nekem, kiszámoltam ezerszer: a jelenlegi gazdasági helyzetben még mindig jobban megéri az otthoni befőzés, mint bármely más alternatíva.

Saját kezűleg készített ajándékot adni családnak, barátnak, kollégának pedig szerintem a legjobb dolog.

Balázs további befőzős receptjei:
Marcipános málnadzsem
Paradicsomos málnadzsem

Ezek is érdekelhetnek

Friss