Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszeres körte áfonyás túróval és karamellizált dióval

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 nagyobb vilmoskörte, inkább kemény legyen!
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2-2 szegfűszeg, szegfűbors
  • 1 csillagánizs
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg ricotta túró
  • 2 cl meggypálinka
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • A karamellizált dióhoz:
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg dió

Elkészítés

Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, egy almavájóval a magházát kiszedjük.

Fűszeres cukorszirupot készítünk, ebben fogjuk puhára főzni a körtéket. 1 liter vizet közepes lángon melegítünk a cukorral, majd mikor elolvadt, hozzáadjuk a fűszereket és a félbevágott körtéket, alacsony lángon főzzük, nem kell kavargatni, nehogy a körték összetörjenek. Kb. 4-5 percig főzzük, majd hagyjuk a szirupban kihűlni, így a körte átveszi a fűszerek kellemes zamatát. A körtéket a szirupból kivéve lecsöpögtetjük. (A szirupot nem kell kiönteni, gyümölcslevesek alapjának, vagy házi gyümölcsitalok ízesítéséhez nagyszerű!)

Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: a ricottát kikeverjük a meggypálinkával, a vaníliás cukorral, valamint az apróra vágott aszalt áfonyával.

Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót, majd ugyanebben a serpenyőbe karamellát készítünk, melyet a durvára vágott dióra csurgatunk egy sütőpapíron. Amikor megdermedt, zacskóba tesszük, és sodrófával felaprítjuk.

A lecsöpögtetett körtéket egy grillrácsos serpenyőben, lapos felükkel lefelé meggrillezünk, hogy szép csíkot kapjanak. Tányérra tesszük, a magházának helyére töltjük kiskanál segítségével a ricottás tölteléket, végül a ropogós karamellizált dióval szórjuk meg a töltött körték tetejét.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss