Fűszeres fasírt

default user icon
9 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50-60 dkg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • 1 fehér zsemle+1 szelet héj nélküli barna kenyér
  • 1 közepes vereshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • tej
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • pirospaprika
  • őrölt fekete- és fehérbors
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • a sütéshez olaj és serpenyő :)

Elkészítés

    Elkészítés: Mély tálba (nálam: vájling) beleültetem a darált húst. Egy másikba tejet öntök (3-4 dl-t), és időnként jól megnyomkodva beáztatom a zsömlét meg a kenyeret. Kis lábosban kevés olajon gyengén megpirítom a lereszelt veres- és fokhagymát. A tojásokat a darált húshoz öntöm. Jól kinyomkodom a tejbe áztatott kenyeret-zsömlét, s ezt is hozzávegyítem, a pirított hagymát szintúgy. Most jön a dagonya: csuklóig beásom magam a pépbe, s elkezdem gyúrni-gyűrni. Az előre elkészített fűszereket pedig ekképpen adagolom: só - 2 teáskanál, pirosparika - 3 teáskanál, őrölt kömény - 1 teáskanál, majoránna - 2 teáskanál, a kétféle borsból 1-1 teáskanálnyit teszek hozzá. Legalább 5-6 percig gyúrom még, majd az állagától függően 3-7 dkg zsemlemorzsát teszek hozzá. Puha, de nem túl nyúlós masszát kell kapnom. Iszom egy fröccsöt (ez el is maradhat), és lefekszem, mert hogy akkor lesz igazán finom, ha egy éjszakát pihen a hűtőben.

    Másnap ismét dagonya: egyenként nagyobb zölddiónyi darabokat szaggatok a pépből, s előbb gombócot, majd egyik kezemből a másikba csapva lapos pogácsákat formázok belőlük (10-11 db lesz így). Lisztben megforgatom őket, majd bő olajban, serpenyőben, LÁNGTERELŐ FELETT, nagy lángon sütöm. Sűrűn forgatom, a tetejét gyakran locsolgatom az olajjal. Szép sötét vörösesbarnára sütöm (elég lassan sül). Melegen-hidegen egyaránt finom.

Megjegyzés

Az alaprecept Horváth Ilona szakácskönyvében megtalálható.

pistuc
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Peregi Edit 2 évvel ezelőtt
Mehet bele, zöldség zöld, apróra vágott pritamin paprika, vagy pirosarany.
Ihsen Klara 2 évvel ezelőtt
Probald ki, olaj nelkül megpiritott kenyeret beaztatni tejben-meg finomab!!!
Ihsen Klara 2 évvel ezelőtt
Rövidesen kiprobalom!!! Nagyon finom lehet.
Erna 2 évvel ezelőtt
Isteni! :)
Tóth Marianna 3 évvel ezelőtt
A legjobb fasírt recept, amivel eddig találkoztam, nagyon finom, rendszeresen csinálom :) köszönöm szépen :)
Fülöp Sándor 6 évvel ezelőtt
Hali Pistuc! Egy kiigazítás! A fröccs nem maradhat el, az gyúrás, főleg ilyen kiadós gyúrás után jár az ember fiának! Macinak pedig esetleg egy fincsi bödön méz! Én nem szoktam bele zsemlemorzsát tenni, inkább a zsömle-kenyér adagot növelem, viszont zsemlemorzsába forgattam eddig a pogácsákat, de igérem, kipróbálom a tiédet, mert jól hangzik! Rég hallottam felőled, sztájkol a blogod? Nem jól van ez így! Üdv Nani!
pistuc 7 évvel ezelőtt
Nos akkor te ti is fűszerimádók vagytok! :)
andrea09 7 évvel ezelőtt
Nálunk ez egy síma egyszerű hétköznapi fasírtgyerekek is eszik!
pistuc 7 évvel ezelőtt
Kiegészítés: sóból (és még inkább pirosparikából) lehet többet is tenni bele; borsból pedig kevesebbet; főleg ha gyerkőc is fog enni belőle. Kóstolgatva célszerű fűszerezni; 1-2 késhegynyi nyers hús nem jelenthet veszélyt; és hát nem is muszáj lenyelni...

Hasonló Receptek

Magazin