Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fűszeres csirkecomb, kakukkfüves-tejszínes gombamártással, sajtos burgonyafánkkal

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg csirkecomb
  • 3 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 1/2 mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika (lehet csípős)
  • 1 dl olaj
  • A gombamártáshoz:
  • 50 dkg barna csiperkegomba
  • 3 szál újhagyma
  • 2-3 ág kakukkfű (friss)
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl fehérbor (száraz)
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • őrölt feketebors
  • A burgonyafánkhoz:
  • 20 dkg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg sajt
  • 1 db tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dkg zsír
  • 0,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő

Elkészítés

    1. A húshoz a fűszereket elkeverjük az olajjal és alaposan bedörzsöljük a megtisztított csirkecombokat.
    2. Sütéshez egy kevés zsírral kikenjük a tepsit, betesszük a combokat és először fóliával letakarva, párolva sütjük, majd mikor a hús már megpuhult, a fóliát levéve, szép pirosra sütjük.
    3. A gombát alaposan megtisztítjuk, felszeleteljük. Az újhagymát megmossuk, felszeleteljük, és vajon és olaj keverékén megdinszteljük.
    4. Hozzáadjuk a szeletelt gombát és megpirítjuk. Mikor a gomba megpirult, rászórunk egy kanál lisztet és néhány perc alatt kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük a borral és a tejszínnel.
    5. Hozzáadjuk az aprított kakukkfüvet, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd az egészet összeforraljuk.
    6. A sajtos burgonyafánkhoz: A burgonyát sós vízben, héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük. Hozzászitáljuk a lisztet.
    7. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral. A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük. A tésztát, miután megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk és megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük, mint a bejglit.
    8. Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval elkezdjük kiszaggatni úgy, hogy félköröket szaggatunk a rúdból és minden levágott félkör után, a rúd két szélén maradó nyúlványt keresztbe visszahajtjuk. Ezzel zárjuk le a következő fánkot.
    9. Az így kiszaggatott sajtos fánkokat pár percig pihentetjük, majd forró zsiradékban pár perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük és miután leitattuk róla a felesleges zsírt, tálaljuk a sült csirkecombok és a gombamártás mellé.

Megjegyzés

Egyszerű alapanyagokból is készülhet ínycsiklandó fogás az ünnepi asztalra.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin