Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 fűszer, amit rendszeresen enned kell, ha fogyni szeretnél!

default user icon
MME
Hogyan segíthetnek az intenzív ízű fűszerek a fogyókúrában? Az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet!

A curry alkotóelemei változatos előnyökkel bírnak, a csiliben lévő kapszaicin serkenti az emésztést és az anyagcserét, a fűszerpaprika pedig igazi C-vitamin-bomba. Ráadásul ez a három, rendkívül sokoldalú fűszer könnyedén beépíthető az étrendbe... A legjobb, ha a napi három főétkezés alkalmával kivétel nélkül olyan fogásokat fogyasztasz, amiben szerepel valamelyikük.

Figyelem: ha érzékeny a gyomrod, bánj csínján az erős fűszerekkel!

Paprika, a C-vitamin-bomba

A tűzvörös őrölt paprikában nagy mennyiségű C-vitamin található. A tárolása lehet problémás, mert minél tovább áll, annál többet veszít a vitamintartalmából. Tárold légmentesen záródó zacskóban, fénytől védett helyen! A fogyáshoz a fűszer – pontosabban a benne lévő C-vitamin – oly módon járul hozzá, hogy hatékonyabbá teszi a zsírlebontás folyamatát.

Csilipaprika: felpörgeti az anyagcserét

A zöldség és a belőle készült őrlemény egyaránt tartalmaz kapszaicint. Ez adja a csili jellegzetes, igencsak csípős, intenzív ízt, ez gyorsítja fel kissé az anyagcserét és az energiafelhasználást. Mindemellett az emésztést is serkenti.

Curry: több, mint egy fűszer

A curry valójában egy mix, nem egyetlen fűszer neve – és pont ez teszi „csodafegyverré”. Különböző fajtái léteznek, a többségük tartalmaz kurkumát, fekete és Cayenne-borsot, koriandert, köményt, görögszénát, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, kardamomot, szerecsendiót, ánizst, csillagánizst és szegfűborsot. A fahéj például egyensúlyban tartja a vércukorszintet, ezáltal megelőzi a hirtelen nassolási vágyat – ami ugye a fogyókúránál igen hasznos!

Így is felhasználhatod!

Sókeverékben:

Só a legtöbb ételbe kerül – miért ne párosíthatnád a fenti fűszerekkel? Egyszerűen keverd össze alaposan a sót az éppen az ételhez illő, por állagú fűszerrel. Kiválóan illik a grillezett ételekhez.

Fűszerolajban:

Természetesen a diéta folyamán csak minimális mennyiségű olajat szabad fogyasztani – de teljesen nem szabad lemondani róla! Amikor használod, ízesítsd a fenti fűszerek közül például egy kevés csilivel. Az íze remek a salátákhoz, de illik a húsokhoz is.

Mártogatóshoz:

A könnyű, joghurtos szószokat nem nehéz ízesíteni. Attól függően, hogy mennyire intenzív ízre vágysz, érdemes fűszereket hozzájuk keverni. Tökéletesek a zöldségfalatkákhoz és grillhúsokhoz.

Pestóban:

Könnyű és finom fogás a zöldséges tészta ízletes pestóval. Ehhez egyszerűen keverj mondjuk némi csiliport a zöldséges pestóhoz. Csodás az íze – és a hatása is!

Mintanap

Reggeli

Paprikakrémes szendvics (1 adag):

Elkészítése: Darabolj fel 1 db piros színű paprikát, és tedd a sütőpapírral borított kis méretű tepsibe. Szórd meg ½ gerezd felaprított fokhagymával, majd 200 fokon süsd 15-20 percig. Apríts fel 1-2 szál petrezselyem lecsipkedett leveleit. A paprika héját húzd le. A zöldség húsát, a fokhagymát, ½ db narancs kifacsart levét és lereszelt héját, ½ tk pirospaprikát, a petrezselyemzöldet és 25 g összetört dióbelet pépesíts, majd ízlés szerint ízesítsd tovább. A kapott krémet kend rá 2 szelet Graham-toastkenyérre.

220 kcal

Ebéd

Tésztasaláta csirkefalatokkal (1 adag):

Elkészítése: Keverj 50 g párolt zöldborsóhoz 1 tk olívaolajat és ½ tk curryport. Egy kb. 120 g-os csirkemellfilét tisztíts és moss meg, majd csíkozd fel. Sózd, borsozd meg, és 6-7 perc alatt pirítsd meg kb. 1 ek olívaolajon. Moss meg 20 g rukkolát, és pürésítsd 60 g natúr joghurttal. Ízesítsd sóval, borssal és némi citromlével. Vágj apróra 75 g szárzellert, keverd össze a borsóval és a joghurtos öntettel. Forgasd össze 60 g kifőzött orsótésztával. Ezzel tálald a csirkefalatokat.

450 kcal

Vacsora

Spenótos-csirkés egytál (1 adag):

 

Elkészítése: Tisztíts meg, szelj finomra ½ gerezd fokhagymát és ½ fej vöröshagymát. Karikázz fel ½ db csilipaprikát. Piríts fehéredésig 120 g darált sovány szárnyashúst 1 tk felhevített olívaolajon, majd add hozzá a hagymaféléket, a csilipaprikát, és kevergetve süsd kb. 5 percig. Kockázz fel ½ db kaliforniai paprikát, és add a húshoz 200 g hámozott-darabolt konzervparadicsommal együtt. Ízesítsd ½ tk édes csiliszósszal, sóval, borssal és 1 csipet őrölt csilivel. Főzd lefedve 10-15 percig. Moss meg 1 marék bébispenótot, 4-5 ek lecsepegtetett vörösbabkonzervvel együtt add az ételhez, és melegítsd össze vele.

 

400 kcal

TOVÁBBI DIÉTATIPPEKET TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN LEGFRISSEBB SZÁMÁBAN! >>>
3 HÁZI CSODASZER, AMI SEGÍT A FOGYÁSBAN - ÉS MÉG OLCSÓ IS >>> 
FOGYJ SZUPERLEVESEKKEL - 3 BOMBAJÓ RECEPT >>> 
9 KIFOGÁS, AMIVEL LEBESZÉLJÜK MAGUNKAT A FOGYÓKÚRÁRÓL >>> 
ÚJKRUMPLIDIÉTA: A LEGJOBB FOGYÓKÚRA, HA TE SEM TUDSZ CSAK SALÁTÁN ÉLNI >>> 
MINTAÉTREND: EGYÉL HÁROMÓRÁNKÉNT, ÉS FOGYJ EGYSZERŰEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss