Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Melyik a legjobb füstölt trappista sajt?

Magyarország kedvenc sajtja a trappista, ami az eladások 70%-át teszi ki idehaza, amúgy pedig francia, félkemény típusú. Ennek köszönhetően kifejezetten sok különböző márkájú trappistát találunk a boltok polcain. Furcsa, de a füstölt verzióból már közel sincs annyi.

Mivel régebben teszteltük a natúr trappistákat, így maradtak a füsttel bolondított példányok. A héten a laborba mindössze 7 különböző alanyt sikerült becsalogatni. Mindegyik szeletelt kiszerelésben érkezett, a malomkeréknyi vagy egybe sajtokat most mellőztük. 

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>>  
Spar

Illatában kellemesen érezni a füstös aromát, de a sajtból tökéletesen semmit. Kóstolva megmarad a füstös vonal benne, ami meglepően lassan cseng le szánkban. A szeletek szélei kicsit gumiszerűek, ha ráharapunk, de a közepe felé sajtosabb az állaga. Egészen jófajta sajtos élményt nyújt.

Adatok: 125 gramm, 339 Ft

TESZT! SOK SAVANYÚ NATÚR JOGHURT KÓSTOLTUNK, MIRE FINOMAT TALÁLTUNK >>> 
Mizo

Illatában érezzük a füstösséget, de abban is biztosak vagyunk, hogy nem túlságosan természetes ez az élmény. Töményen kapjuk a füstös aromát. Állagát tekintve nincs vele probléma, a sajtokra jellemző élményt remekül megidézi.

Adatok: 125 gramm, 439 Ft

TÚRÓTESZT! SZERINTÜNK EZT VEGYÉTEK, HA JÓT AKARTOK >>> 
Tesco

Meglepő, de ennél inkább a sajtos illatot érezzük meg először, mint a füstös aromát. Hosszas illatozás eredményeképp megleljük a gyengéd füstösséget is, de mindvégig csakis a sajt után. Kóstolva marad az előbb leírt felállás, semmit nem változnak az erőviszonyok. Állagra viszont olyan, mint egy zacskóba zárt mini trambulin. Kegyetlenül gumis állaga van, amitől szinte rugózik a fogsorunk.

Adatok: 125 gramm, 279 Ft

TESZT! MELYIK ZERO VAGY LIGHT ÜDÍTŐ IHATÓ, ÉS MENNYI CUKOR VAN BENNÜK? >>> 
Hajdú

Felbontás után azonnal a szeletek fölé hajoltunk. A legnagyobb meglepetésünkre egységesen éreztünk sajtot és füstösséget egyidőben. Kóstolás során is ezt az élményt kapjuk, ami kifejezetten kellemes. Állagra könnyen harapható, de ehhez az is kell, hogy az átlagnál egy kicsit vékonyabbak a szeletek. Utóízében egy enyhe savanykás íz megjelenik, de ez is kell a tökéletes összhanghoz.

Adatok: 125 gramm, 299 Ft

FAGYASZTOTT TÚRÓGOMBÓC TESZT - A FÉLKÉSZEK KÖZÖTT IS VAN EHETŐ? >>> 
Bluedino

Hiába szaglásszuk, egy cseppnél több füstösséget a legnagyobb jóindulattal sem találunk. Kóstolva nem lett jobb a dolog, annyira ízetlen az összhatás, hogy abban sem vagyunk biztosak falatozás közben, hogy sajtot eszünk. Utóízében sem érzünk semmit, csupán némi "műanyagot". Állagra nincsen vele semmi baj, kicsit sem gumiszerű, de ennél több pozitívum nincs benne.

Adatok: 125 gramm, 329 Ft

TÚRÓS TÁSKA TESZT: NEM REMÉNYTELEN A HELYZET A NAGY BOLTOKBAN SEM >>> 
Tolle

Illatában minimális füstösséget találunk csak. Kóstolva hiába keressük a fordulatot, nem jön meg. Minimális füstös íze van csupán, amihez tripla durva gumis hatás párosul. Utóízében kicsit összekeverednek a dolgok, picit savanykás lesz az utóhatása. Élménydús fajta, de nem feltétlenül hiba nélküli.

Adatok: 125 gramm, 389 Ft

VAJTESZT: AZ EGYIK TEAVAJ KIMAGASLIK A MEZŐNYBŐL >>> 
Milfina

Szolid, de bíztató aromát kapunk, ha megillatozzuk. Kimért füstösség mögött találunk egy szolid sajtos vonalat is, melyek némileg keverednek egymással. Ízében inkább a füst lesz fölényben, a sajt ízé kissé háttérbe szorul. Vékonyabb szeleteket kapunk, melyek néha-néha nyikorognak fogaink között. Utóízében sok mindent nem találunk, csendben és gyorsan lecseng a sajtos élvezet.

Adatok: 125 gramm, 299 Ft

A LEGNAGYOBB KLASSZIKUS CSÚNYÁN ELVÉRZETT A TÖMLŐS SAJTKRÉMEK TESZTJÉN >>> 
Ítélet

Ami biztosan kiderült a tesztből, hogy a szeletek széleinél látható barnás nyom, ami a füstösséget hivatott jelezni, teljesen hiteltelen. Ne ez alapján keressünk tökéletes szeletelt füstölt trappistát. A hét legnagyobb meglepetését a Spar terméke okozta, ami a második helyig menetelt. Nem sokkal, de a Hajdú sajtja jobbnak bizonyult. A harmadik helyre a Milfina került, ami nem túl intenzív, mégis egészen jó.

A heti bukottak listájára leginkább a Bluedino került fel. Ennek oka, hogy szinte nulla élményt nyújt a füstös sajtnak nevezett termékük. Se sajt, se füst nincsen benne, ami tökéletesen elég ahhoz, hogy az utolsó helyre kerüljön. A Tolle-Mizo páros a feltételekkel, de még elfogadható kategóriát erősítik.

Toplista:

1. Hajdú
2. Spar
3. Milfina
4. Tolle
5. Mizo
6. Tesco
7. Bluedino

Ezek is érdekelhetnek

Friss