A házi bucihozaz összes hozzávalót egy tálba tesszük, és jól összedolgozzuk (dagasztókaros robotgéppel praktikus). Ha már szép ruganyos a tésztánk, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Amint megkelt, 8 egyenlő részre vágjuk, és szép kerek bucikat formázunk lisztezett felületen belőlük. Ismét letakarjuk, és 25 percig kelesztjük.
Kelesztés után tetejüket megszórjuk szezámmaggal és 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amíg a bucik sülnek elkészíthetjük a szószt és a húsgombócokat.
A szószhoz minden hozzávalót egy kisméretű forraló lábasba teszünk és közepes lángon összeforraljuk.
A húsgombócokhoz a darált pulykahúst összegyúrjuk a fűszerekkel és a zsemlemorzsával, majd a füstölt sajtból kis méretű 1x1 cm-es kockákat vágunk, és úgy gyúrunk diónyi golyókat a húsból, hogy a közepükre nyomunk egy kocka sajtot – így az kellemesen bele fog olvadni.
A húsgolyókat kevés felhevített olajban aranybarnára sütjük.
A megsült házi bucikat félbe vágjuk, megkenjük a paradicsomos szósszal és megtöltjük a húsgolyókkal. További reszelt füstöltsajttal és friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.