Részletes receptkereső »
  •  
  •  
  •  
  •  


RECEPT

« vissza

Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 282
  • Elküldve: 72

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 dl tejfel
  • 1 tojás + 2 tojás sárgája
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

A lisztet beleszitálom egy tálba. A közepébe kis mélyedést vájok,
abba öntöm a meglangyosított cukros tejet, majd belemorzsolom az élesztőt. Egy-két csipet lisztet szórok a tetejére, s figyelem, mikor kezd hólyagosodni-emelkedni az élesztő.

Amikor már jól megduzzadt, elkeverem, majd hozzádolgozok a margarinból 20 dkg-ot, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját és a sót. Cipóvá gyúrom, és meleg helyen a duplájára kelesztem. (Nyáron kiteszem a
napra kelni, ilyenkor különösen könnyűvé válik a tészta.)

Amikor megkelt, kiteszem a gyúródeszkára a cipót, elnyújtom
kisujjnyi vastagságúra. Megkenem a maradék margarin felével, megszórom kb. 7 dekányi reszelt füstölt sajttal. A tésztát behajtogatom, mint egy borítékot. Újra hagyom kelni jó 10 percig, ezután megismétlem: nyújtom, kenem margarinnal, szórom sajttal,
behajtom.

Újabb 10 percnyi kelés után a deszkán újra nyújtom a tésztát, most ujjnyi vastagra. A tetejét éles késsel bekockázom, majd egy 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszúrogatom a pogácsákat -jó szorosan egymás mellől, mert így lesz szép leveles, és így nem kell maradékot újragyúrni. A kiszúrt tészták oldalát kissé megigazítom, és kirakom őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Bekapcsolom a sütőt, de a tésztát még nem teszem bele, hanem a tepsiben hagyom még kb. 10 percet kelni.

Kis csészében felverek 1 tojást, majd minden pogácsát szépen megkenek vele, majd a maradék 10 dekányi reszelt füstölt sajttal megszórom a tetejüket.

A sütő 10 percet melegedett, visszaveszem a hőfokot kb. 180 fokra,
bedugom az első tepsi pogit. Jó 15-17 perc múlva már ropogós-barna színe lesz, ekkor kiveszem és mehet be a következő tepsivel. Ha a hőfokot betartjuk, a pogácsa színe mutatja, hogy jó-e már, biztos nem marad se sületlen a közepe, se égett a teteje.

Ebből az adagból 60 darab közepes méretű pogácsa lesz, 3 közepes tepsivel.

Megjegyzés:

Nagycsaládos anyuka vagyok, aki büszke arra, hogy saját készítésű
süteményekkel látja el családját. Ez a pogácsa apósom kedvence, aki
bármikor szívesen fogyasztja, akár önálló étkezésként vacsorára vagy
egy jó ebéd megkoronázásaként egy pohár borocskát kortyolgatva
mellé. Szerinte így lehet a legjobban beszélgetni: kis harapnivalóval, jó
kis itókával. A hajtogatásnak és a közékent margarinnak, sajtnak
köszönhetően különösen könnyű a tésztája, ahogy apósom szokta
mondani: eteti magát. Ha már nagyon ráéhezik, akkor fölhív, hogy ugyan sütnék-e neki egy adagot, és én természetesen megteszem . A gyerekeim szokták mondani, hogy nekem már van egy egyszemélyes rajongótáborom, ez nagyapa, aki szerint az én pogácsám a legjobb a családban. Isten éltesse sokáig, hogy még sokszor süthessek neki!

A receptet és a fotót Horváthné Szabó Katalin küldte. Köszönjük!



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 14 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 14. Ksztyna
    2012. február 17. (péntek) 15:00
    azóta is rendszeresen csinálom...azt a hajtogatós,várós témát kihagyom,csak hajtogatom,de nem várok...isteni így is!!! köszii még 100X
Receptválogatás
Tojásos finomságok
A termékenység és az új élet szimbóluma, húsvétkor bőven jut belőle az asztalra. A hímes tojás mellett az alábbi receptekhez használjuk!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Húsvéti paleo répakeksz Húsvéti paleo répakeksz
Négylapos krémes, ahogy Ditti készíti Négylapos krémes, ahogy Ditti készíti
Csokoládétorta, ahogy Ditti készíti Csokoládétorta, ahogy Ditti készíti
Egyszerű gyors pizza Egyszerű gyors pizza
Spenótos frittata Spenótos frittata
Medvehagymás-sajtos spenótsaláta Medvehagymás-sajtos spenótsaláta
Berzselt húsvéti tojás Berzselt húsvéti tojás
Legényhódító süti Legényhódító süti
Csokoládés szívkeksz Csokoládés szívkeksz
Medvehagyma-pesto Medvehagyma-pesto
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 6 db
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124019_sultkrumpli-110.jpg A tökéletes sült krumpli - Jamie Oliver szerint

A sült krumpli az egyik legegyszerűbb étel, mégis rengeteg módon készíthető. Megmutatjuk Jamie Oliver kedvencét, ami tényleg…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124001_aprilisi-110.jpg Áprilisi gasztroprogramok

Az áprilisi húsvétnak köszönhetően a hó eleji fesztiválok szinte kivétel nélkül a húsvéti ünnepkörre koncentrálnak. A hónap többi…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/121000/121842_sonka-110.jpg Ünnepeljünk igazi sonkával!

A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen. A legtöbben főve, tojással, tormával, friss zöldekkel tálalják, vannak, akik cipóban…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124017_lazar-chef-110.jpg Húsvéti jótékonysági gasztro-show Lázár Cheffel

Április 4-én szombaton, a Lázár Chef által megálmodott húsvéti reform menüket kóstolhatják meg az érdeklődök.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124008_sult-hagyma-110.jpg Ropogós és fűszeres sült hagyma

Ha szeretitek a sült hagymát, ezt a nagyon mutatós finomságot érdemes kipróbálni. Buliban is nagy sikert arathatunk vele jóféle…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123993_turbolya-110.jpg Turbolya, a zamatos zöldfűszer

A legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya ízével nyűgözte le az emberiséget, s nem a benne rejlő gyógyító hatásnak…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123974_tesztasalata-110.jpg Frissítő tésztasaláta

A tésztasaláta remek dolog, épp annyira lehet igazi sztár az ünnepi asztalokon, mint társasági összejöveteleken vagy épp egyszerű…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/123000/123992_palacsinta-art-110.jpg Palacsinta-cukiságok

Egészen elképesztő cukiságok készülhetnek palacsintatésztából. Csak egy kis kézügyesség és némi gyakorlat kell hozzá!

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept