Részletes receptkereső »
  •  

RECEPT

« vissza

Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 281
  • Elküldve: 70

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 dl tejfel
  • 1 tojás + 2 tojás sárgája
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

A lisztet beleszitálom egy tálba. A közepébe kis mélyedést vájok,
abba öntöm a meglangyosított cukros tejet, majd belemorzsolom az élesztőt. Egy-két csipet lisztet szórok a tetejére, s figyelem, mikor kezd hólyagosodni-emelkedni az élesztő.

Amikor már jól megduzzadt, elkeverem, majd hozzádolgozok a margarinból 20 dkg-ot, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját és a sót. Cipóvá gyúrom, és meleg helyen a duplájára kelesztem. (Nyáron kiteszem a
napra kelni, ilyenkor különösen könnyűvé válik a tészta.)

Amikor megkelt, kiteszem a gyúródeszkára a cipót, elnyújtom
kisujjnyi vastagságúra. Megkenem a maradék margarin felével, megszórom kb. 7 dekányi reszelt füstölt sajttal. A tésztát behajtogatom, mint egy borítékot. Újra hagyom kelni jó 10 percig, ezután megismétlem: nyújtom, kenem margarinnal, szórom sajttal,
behajtom.

Újabb 10 percnyi kelés után a deszkán újra nyújtom a tésztát, most ujjnyi vastagra. A tetejét éles késsel bekockázom, majd egy 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszúrogatom a pogácsákat -jó szorosan egymás mellől, mert így lesz szép leveles, és így nem kell maradékot újragyúrni. A kiszúrt tészták oldalát kissé megigazítom, és kirakom őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Bekapcsolom a sütőt, de a tésztát még nem teszem bele, hanem a tepsiben hagyom még kb. 10 percet kelni.

Kis csészében felverek 1 tojást, majd minden pogácsát szépen megkenek vele, majd a maradék 10 dekányi reszelt füstölt sajttal megszórom a tetejüket.

A sütő 10 percet melegedett, visszaveszem a hőfokot kb. 180 fokra,
bedugom az első tepsi pogit. Jó 15-17 perc múlva már ropogós-barna színe lesz, ekkor kiveszem és mehet be a következő tepsivel. Ha a hőfokot betartjuk, a pogácsa színe mutatja, hogy jó-e már, biztos nem marad se sületlen a közepe, se égett a teteje.

Ebből az adagból 60 darab közepes méretű pogácsa lesz, 3 közepes tepsivel.

Megjegyzés:

Nagycsaládos anyuka vagyok, aki büszke arra, hogy saját készítésű
süteményekkel látja el családját. Ez a pogácsa apósom kedvence, aki
bármikor szívesen fogyasztja, akár önálló étkezésként vacsorára vagy
egy jó ebéd megkoronázásaként egy pohár borocskát kortyolgatva
mellé. Szerinte így lehet a legjobban beszélgetni: kis harapnivalóval, jó
kis itókával. A hajtogatásnak és a közékent margarinnak, sajtnak
köszönhetően különösen könnyű a tésztája, ahogy apósom szokta
mondani: eteti magát. Ha már nagyon ráéhezik, akkor fölhív, hogy ugyan sütnék-e neki egy adagot, és én természetesen megteszem . A gyerekeim szokták mondani, hogy nekem már van egy egyszemélyes rajongótáborom, ez nagyapa, aki szerint az én pogácsám a legjobb a családban. Isten éltesse sokáig, hogy még sokszor süthessek neki!

A receptet és a fotót Horváthné Szabó Katalin küldte. Köszönjük!

Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 14 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 14. Ksztyna
    2012. február 17. (péntek) 15:00
    azóta is rendszeresen csinálom...azt a hajtogatós,várós témát kihagyom,csak hajtogatom,de nem várok...isteni így is!!! köszii még 100X
Receptválogatás
Piknikhez való finomságok
Szép időben a legjobb megpakolni a kosarat jó falatokkal, és kiköltözni a zöldbe. Na de mi kerüljön a piknikkosárba?
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Csirkepörkölt galuskával Csirkepörkölt galuskával
Citromvarázs III. Citromvarázs III.
Amerikai palacsinta XI. Amerikai palacsinta XI.
Rántott csirkemell chips-bundában Rántott csirkemell chips-bundában
Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombócokkal Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombócokkal
Padlizsános tésztatorta Padlizsános tésztatorta
Fűszeres cukkinikenyér Fűszeres cukkinikenyér
Datolyás turmix Datolyás turmix
Samosa Samosa
Palacsinta (alaprecept) VI. Palacsinta (alaprecept) VI.
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 6 db
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122606_gasztro-110.jpg Szeptemberi gasztroprogramok

Az ősz ezernyi programmal várja a nyaralásból visszatérőket. Az ország számos pontján tartanak szüreti fesztiválokat, lesz…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122624_kakaos-csiga-110.jpg Gyerekkori kedvencek

Említettem a múlt héten, hogy a párom édesanyja nálunk vendégeskedett közel két hétig. Ez időre sokszor átvette a stafétabotot a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122613_marinalt-gomba-110.jpg Marinált barnacsiperke friss oregánóval

A friss csiperke, legyen barna vagy fehér, egyaránt remek alapanyag! Szívesen készítek belőle finomságokat, és talán az is igaz,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122574_koriander-110.jpg Koriander, a különleges

A koriander, amelynek gyökerét, termését, valamint friss, üde zöld leveleit egyaránt hosszú ideje fogyasztja az emberiség a világ…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/117000/117514_salsa-110.jpg Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz

Az ősi gyökerekkel bíró salsa és a paradicsomot Európával elfogadtató sugo talán a legékesebb bizonyítéka annak, hogy milyen…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122567_csirkemajas-taska-110.jpg Mandula konyhai kalandjai

Mindenek előtt szeretnék bemutatkozni. 22 éves egyetemista lány vagyok, a fővárosban tanulok és élek immár 4 éve. Gyerekkoromat…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122619_kkk-cimlap-110.jpg Megjelent a Kiskegyed Konyhája szeptemberi száma

Szeretjük a Kiskegyed Konyháját. Sok-sok recept (a Mindmegettén is megtalálhatóak a régebbi számok receptjei!), kulináris…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122550_aegon-110.jpg Mennyibe kerül a gyerek?

A nőgyógyászra a pénzt eltetted? Anyukádék meg tudják venni a babaágyat? Kapunk kölcsön bébi monitort?... és megannyi hasonló…

Napi tipp
A kacsamájból készíthetünk különféle ízesítésű szendvicskrémeket, előételeket - vagy remek főételeket is alkothatunk. Kérd receptjeinket hírlevélben is! ►
Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept