Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 282
  • Elküldve: 72

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 dl tejfel
  • 1 tojás + 2 tojás sárgája
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál só

Elkészítés:

A lisztet beleszitálom egy tálba. A közepébe kis mélyedést vájok,
abba öntöm a meglangyosított cukros tejet, majd belemorzsolom az élesztőt. Egy-két csipet lisztet szórok a tetejére, s figyelem, mikor kezd hólyagosodni-emelkedni az élesztő.

Amikor már jól megduzzadt, elkeverem, majd hozzádolgozok a margarinból 20 dkg-ot, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját és a sót. Cipóvá gyúrom, és meleg helyen a duplájára kelesztem. (Nyáron kiteszem a
napra kelni, ilyenkor különösen könnyűvé válik a tészta.)

Amikor megkelt, kiteszem a gyúródeszkára a cipót, elnyújtom
kisujjnyi vastagságúra. Megkenem a maradék margarin felével, megszórom kb. 7 dekányi reszelt füstölt sajttal. A tésztát behajtogatom, mint egy borítékot. Újra hagyom kelni jó 10 percig, ezután megismétlem: nyújtom, kenem margarinnal, szórom sajttal,
behajtom.

Újabb 10 percnyi kelés után a deszkán újra nyújtom a tésztát, most ujjnyi vastagra. A tetejét éles késsel bekockázom, majd egy 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszúrogatom a pogácsákat -jó szorosan egymás mellől, mert így lesz szép leveles, és így nem kell maradékot újragyúrni. A kiszúrt tészták oldalát kissé megigazítom, és kirakom őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Bekapcsolom a sütőt, de a tésztát még nem teszem bele, hanem a tepsiben hagyom még kb. 10 percet kelni.

Kis csészében felverek 1 tojást, majd minden pogácsát szépen megkenek vele, majd a maradék 10 dekányi reszelt füstölt sajttal megszórom a tetejüket.

A sütő 10 percet melegedett, visszaveszem a hőfokot kb. 180 fokra,
bedugom az első tepsi pogit. Jó 15-17 perc múlva már ropogós-barna színe lesz, ekkor kiveszem és mehet be a következő tepsivel. Ha a hőfokot betartjuk, a pogácsa színe mutatja, hogy jó-e már, biztos nem marad se sületlen a közepe, se égett a teteje.

Ebből az adagból 60 darab közepes méretű pogácsa lesz, 3 közepes tepsivel.

Megjegyzés:

Nagycsaládos anyuka vagyok, aki büszke arra, hogy saját készítésű
süteményekkel látja el családját. Ez a pogácsa apósom kedvence, aki
bármikor szívesen fogyasztja, akár önálló étkezésként vacsorára vagy
egy jó ebéd megkoronázásaként egy pohár borocskát kortyolgatva
mellé. Szerinte így lehet a legjobban beszélgetni: kis harapnivalóval, jó
kis itókával. A hajtogatásnak és a közékent margarinnak, sajtnak
köszönhetően különösen könnyű a tésztája, ahogy apósom szokta
mondani: eteti magát. Ha már nagyon ráéhezik, akkor fölhív, hogy ugyan sütnék-e neki egy adagot, és én természetesen megteszem . A gyerekeim szokták mondani, hogy nekem már van egy egyszemélyes rajongótáborom, ez nagyapa, aki szerint az én pogácsám a legjobb a családban. Isten éltesse sokáig, hogy még sokszor süthessek neki!

A receptet és a fotót Horváthné Szabó Katalin küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 14 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 14. Ksztyna
    2012. február 17. (péntek) 15:00
    azóta is rendszeresen csinálom...azt a hajtogatós,várós témát kihagyom,csak hajtogatom,de nem várok...isteni így is!!! köszii még 100X
Receptválogatás
Cseresznyével, meggyel
Az igazán első nyári gyümölcseink, mosolygóan pirosak, lédúsak és nagyon egészségesek. Levesbe, főételbe, desszertbe is remekek!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Zabpelyhes-málnás pohárdesszert Zabpelyhes-málnás pohárdesszert
Zamatos bárány nyárson Zamatos bárány nyárson
Egyszerű pudingos-kakaós süti Egyszerű pudingos-kakaós süti
Citromos spagetti: muszáj megkóstolnod Citromos spagetti: muszáj megkóstolnod
Újburgonya-saláta sült retekkel Újburgonya-saláta sült retekkel
Vörösboros tarhonyaleves Vörösboros tarhonyaleves
Extra csokis brownie málnával Extra csokis brownie málnával
Zöldborsókrémleves parmezános vajgaluskával Zöldborsókrémleves parmezános vajgaluskával
Töltött túrópalacsinta - édesen és sósan! Töltött túrópalacsinta - édesen és sósan!
Színes fasírt: a gyerekek kedvence Színes fasírt: a gyerekek kedvence
Ezt a receptet ennyi válogatásba tették – 6 db
Összes válogatás »
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124937_fogyas_110.jpg 3 szuper tipp, hogy felgyorsítsd az anyagcserédet

Szeretnél a lehető legjobb formába lendülni? Ismerd meg az anyagcsere sebességének szerepét a zsírégetésben!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124927_julius_gasztro_110.jpg Bor, bogrács, Balaton - júliusi gasztrofesztiválok

Az igazi nyár beköszöntével megszaporodnak a gasztronómiai fesztiválok. A szezon sztárjai mellett ott várnak ránk a bográcsban…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124922_pizzaguiness_110.jpg Megdőlt a Guiness rekord - ekkora pizzát még nem láttál!

Világrekordot döntött milánói szakácsok nyolcvan fős csapata: elkészítették a világ leghosszabb pizzáját. Az elkészült pizza…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124918_hagyma_110.jpg Gyógyító hagymák - melyik fajta miért egészséges?

Mindegyik fajtának jelentős a kénes fokhagymaolaj-tartalma, az egyes típusok ízét éppen ennek az anyagnak a mennyisége határozza…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124916_kenyer_2_110.jpg Kenyérválasztás: attól, hogy barna, még nem biztos, hogy egészséges

A kenyér sokunk táplálkozásának egyik alappillérét képzi, melyet nap mint nap fogyasztunk, mégis olyan keveset tudunk készítési…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124912_dietatevhitek_110.jpg A tészta hízlal, a light fogyaszt - 11 fogyókúrás tévhit

Eddig úgy tudtad, hogy a teljes kiőrlésű kenyér fogyaszt, a light termékeket pedig bátran eheted? Akkor bizony te is a fogyókúrás…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124907_horvato_gasztro_110.jpg Burek, prsut, plejskavica - kóstold meg Horvátországot!

Barátságos halászfalvak, pálmafás tengerpartok, hamisítatlan délszláv ízek - és mindez a szomszédban: Horvátország igazán ideális…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124895_olajok_110.jpg Kisokos: amit a sütésre-főzésre használt olajokról tudni érdemes

Bár egyre többen választják az egészséges kókuszolajat vagy az újra felkapott mangalicazsírt sütéshez és főzéshez, azért a…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept