Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

default user icon
14 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 dl tejfel
  • 1 tojás + 2 tojás sárgája
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg füstölt sajt
  • 1 evőkanál só

Elkészítés

    Elkészítése: A lisztet beleszitálom egy tálba. A közepébe kis mélyedést vájok,
    abba öntöm a meglangyosított cukros tejet, majd belemorzsolom az élesztőt. Egy-két csipet lisztet szórok a tetejére, s figyelem, mikor kezd hólyagosodni-emelkedni az élesztő.

    Amikor már jól megduzzadt, elkeverem, majd hozzádolgozok a margarinból 20 dkg-ot, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját és a sót. Cipóvá gyúrom, és meleg helyen a duplájára kelesztem. (Nyáron kiteszem a
    napra kelni, ilyenkor különösen könnyűvé válik a tészta.)

    Amikor megkelt, kiteszem a gyúródeszkára a cipót, elnyújtom
    kisujjnyi vastagságúra. Megkenem a maradék margarin felével, megszórom kb. 7 dekányi reszelt füstölt sajttal. A tésztát behajtogatom, mint egy borítékot. Újra hagyom kelni jó 10 percig, ezután megismétlem: nyújtom, kenem margarinnal, szórom sajttal,
    behajtom.

    Újabb 10 percnyi kelés után a deszkán újra nyújtom a tésztát, most ujjnyi vastagra. A tetejét éles késsel bekockázom, majd egy 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszúrogatom a pogácsákat -jó szorosan egymás mellől, mert így lesz szép leveles, és így nem kell maradékot újragyúrni. A kiszúrt tészták oldalát kissé megigazítom, és kirakom őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Bekapcsolom a sütőt, de a tésztát még nem teszem bele, hanem a tepsiben hagyom még kb. 10 percet kelni.

    Kis csészében felverek 1 tojást, majd minden pogácsát szépen megkenek vele, majd a maradék 10 dekányi reszelt füstölt sajttal megszórom a tetejüket.

    A sütő 10 percet melegedett, visszaveszem a hőfokot kb. 180 fokra,
    bedugom az első tepsi pogit. Jó 15-17 perc múlva már ropogós-barna színe lesz, ekkor kiveszem és mehet be a következő tepsivel. Ha a hőfokot betartjuk, a pogácsa színe mutatja, hogy jó-e már, biztos nem marad se sületlen a közepe, se égett a teteje.

    Ebből az adagból 60 darab közepes méretű pogácsa lesz, 3 közepes tepsivel.

Megjegyzés

Nagycsaládos anyuka vagyok, aki büszke arra, hogy saját készítésű
süteményekkel látja el családját. Ez a pogácsa apósom kedvence, aki
bármikor szívesen fogyasztja, akár önálló étkezésként vacsorára vagy
egy jó ebéd megkoronázásaként egy pohár borocskát kortyolgatva
mellé. Szerinte így lehet a legjobban beszélgetni: kis harapnivalóval, jó
kis itókával. A hajtogatásnak és a közékent margarinnak, sajtnak
köszönhetően különösen könnyű a tésztája, ahogy apósom szokta
mondani: eteti magát. Ha már nagyon ráéhezik, akkor fölhív, hogy ugyan sütnék-e neki egy adagot, és én természetesen megteszem . A gyerekeim szokták mondani, hogy nekem már van egy egyszemélyes rajongótáborom, ez nagyapa, aki szerint az én pogácsám a legjobb a családban.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Krisztina 4 évvel ezelőtt
azóta is rendszeresen csinálom...azt a hajtogatós,várós témát kihagyom,csak hajtogatom,de nem várok...isteni így is!!! köszii még 100X
Krisztina 4 évvel ezelőtt
Sziasztok! Elkészítettem,nagyon fini lett,a társaság mind a 20 tagjának különleges volt.Aztán persze elárultam,hogy a füstöltsajt ilyen izgalmas rajta.Én megvariáltam, a tésztát ketté vágtam,és az egyik sajtos, amásik tepertőkrémes hajtogatott lett.A végén a két maradék tésztát kinyújtottam,egymásra raktam,és az meg rakottpogi lett.Isteni!! Csak ajánlani tudom,köszi a receptet!!Ja,mindjárt állok is neki,merta fiam azt mondta,ebből 6 tepsivel is süthetsz:)jó munkát mindenkinek!
Dóra 5 évvel ezelőtt
Hmm hát most sül az első tepsi.(ahogy nézem ezen kívül még lesz 3, mondjuk én apróra szaggattam.:) Hát házi füstölt sajt van benne, és beletettem 15 deka baconszalonnát. Az illata hmm hmm naggyoooon jóó csak sülne már meg végre.:-D
Willand Veronika 6 évvel ezelőtt
Nagyon finom ízt és guszta színt ad neki a füstölt sajt. Az állaga is tökéletes lett a pogácsának. Köszönöm a receptet!!
Domboroczki Zsuzsa 6 évvel ezelőtt
Sok pogi receptet kiprobáltam már, de mindegyiknél volt vmi ami miatt nem lett tökéletes. Ez a recept egyszerű és isteni finom pogik lettek belöle. Angliában élünk a családommal és egy baráti összejövetel alkalmából csináltam meg elöször, a hazai íz kedvéért, és az összes fiú dicsérte és az anyukájuk pogijára emlékeztette öket. Most már csak ezt a receptet fogom sütni és az itt olvasott variációit is ki fogom probálni, ja és a gyerekeim is imádták! Köszi a receptet és mindenkinek tisztaszívből ajánlom kezdőknek is!!!
Lepke 6 évvel ezelőtt
Sokáig kerestem egy jó sajtos pogácsa receptet, de a sok próbálkozás ellenére valahogy soha nem jött igazán össze és nem volt az igazi. Kipróbáltam ezt a receptet és egyszerűen tökéletes! Kicsit kisebbre szaggattam, de így is nagyon-nagyon finom! Köszönöm a receptet, mindenkinek csak ajánlani tudom!
Sólyomvári Ágnes 6 évvel ezelőtt
Ez a recept egyszerűen tökéletes, az eredmény pedig garantált siker! Csináltam úgy, ahogy le volt írva, közepes méretűre, és sajttal megszórva. Csodás volt. Csináltam úgy is, hogy kicsire szaggattam, és a tetejére nagyon-nagyon apróra vágott angolszalonnát tettem. Volt olyan, amelyikre pici kolbászdarabkát és csípős, ecetes cseresznyepaprikát, volt olyan, amelyikre pici pizzakrémet és olajbogyókarikát tettem. A végeredmény fenomenális! Szóval nagyon köszönöm neked ezt a receptet, már sokan elkérték tőlem. Csak ajánlani tudom. Külön erénye, hogy szakszerű, pontos leírása van.
Ivanov Zsuzsanna 6 évvel ezelőtt
Kedves Katalin! Én kezdő vagyok sütés terén, de ezt a receptet minden nehézség nélkül meg tudtam csinálni, és sok dícséretet kaptam :) Köszönöm!
Kovács Ildikó 6 évvel ezelőtt
Kedves Katalin! Köszönöm ezt a nagyszerű receptet. Sok pogácsa receptet kipróbáltam már, de ez valami fantasztikus. Legközelebb egyből dupla adagot csinálok. Ismét sikerült lenyűgözni a férjemet. Még egyszer köszönöm!
Marti 7 évvel ezelőtt
Kedves Katalin! Ezzel a recepttel azota szemeztem, miota meglattam. Nemtudom, hogy miert, de csak most sutottem meg. Nagyon sok receptet kiprobaltam mar, nem vagyok kezdo, de meg ilyen tokeletes leirassal nemtalalkoztam. A pogacsa meg egyszeruen tokeletes, olyan amilyennek a \' Nagykonyvben " meg van irva! Koszonom a receptet, jo egeszseget kivanok az egesz csaladnak.

Hasonló Receptek

Magazin