Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Füstölt sajtos pogácsa - ahogy apósom szereti

MME MME
14 4.8/5
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítése: A lisztet beleszitálom egy tálba. A közepébe kis mélyedést vájok,
abba öntöm a meglangyosított cukros tejet, majd belemorzsolom az élesztőt. Egy-két csipet lisztet szórok a tetejére, s figyelem, mikor kezd hólyagosodni-emelkedni az élesztő.

Amikor már jól megduzzadt, elkeverem, majd hozzádolgozok a margarinból 20 dkg-ot, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját és a sót. Cipóvá gyúrom, és meleg helyen a duplájára kelesztem. (Nyáron kiteszem a
napra kelni, ilyenkor különösen könnyűvé válik a tészta.)

Amikor megkelt, kiteszem a gyúródeszkára a cipót, elnyújtom
kisujjnyi vastagságúra. Megkenem a maradék margarin felével, megszórom kb. 7 dekányi reszelt füstölt sajttal. A tésztát behajtogatom, mint egy borítékot. Újra hagyom kelni jó 10 percig, ezután megismétlem: nyújtom, kenem margarinnal, szórom sajttal,
behajtom.

Újabb 10 percnyi kelés után a deszkán újra nyújtom a tésztát, most ujjnyi vastagra. A tetejét éles késsel bekockázom, majd egy 5 cm átmérőjű kerek szaggatóval kiszúrogatom a pogácsákat -jó szorosan egymás mellől, mert így lesz szép leveles, és így nem kell maradékot újragyúrni. A kiszúrt tészták oldalát kissé megigazítom, és kirakom őket a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Bekapcsolom a sütőt, de a tésztát még nem teszem bele, hanem a tepsiben hagyom még kb. 10 percet kelni.

Kis csészében felverek 1 tojást, majd minden pogácsát szépen megkenek vele, majd a maradék 10 dekányi reszelt füstölt sajttal megszórom a tetejüket.

A sütő 10 percet melegedett, visszaveszem a hőfokot kb. 180 fokra,
bedugom az első tepsi pogit. Jó 15-17 perc múlva már ropogós-barna színe lesz, ekkor kiveszem és mehet be a következő tepsivel. Ha a hőfokot betartjuk, a pogácsa színe mutatja, hogy jó-e már, biztos nem marad se sületlen a közepe, se égett a teteje.

Ebből az adagból 60 darab közepes méretű pogácsa lesz, 3 közepes tepsivel.

Megjegyzés

Nagycsaládos anyuka vagyok, aki büszke arra, hogy saját készítésű
süteményekkel látja el családját. Ez a pogácsa apósom kedvence, aki
bármikor szívesen fogyasztja, akár önálló étkezésként vacsorára vagy
egy jó ebéd megkoronázásaként egy pohár borocskát kortyolgatva
mellé. Szerinte így lehet a legjobban beszélgetni: kis harapnivalóval, jó
kis itókával. A hajtogatásnak és a közékent margarinnak, sajtnak
köszönhetően különösen könnyű a tésztája, ahogy apósom szokta
mondani: eteti magát. Ha már nagyon ráéhezik, akkor fölhív, hogy ugyan sütnék-e neki egy adagot, és én természetesen megteszem . A gyerekeim szokták mondani, hogy nekem már van egy egyszemélyes rajongótáborom, ez nagyapa, aki szerint az én pogácsám a legjobb a családban. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss