Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Minden ételhez passzol, és ízig-vérig magyar - bemutatjuk a furmintot!

default user icon
MME
Az elmúlt években egy sor külföldi borszakíró nyilvánította ki a véleményét, hogy a furmint lehet a következő nagy sláger a borvilágban, hasonlóan az osztrákok zöld veltelinijéhez. Ráadásul a február tizedik éve a furmint hónapja, ezért érdemes közelebbről megvizsgálni a fajtát.

Ugyan eredete a mai napig nem teljesen tiszta, az azért biztosnak látszik, hogy a Kárpát-medence a hazája, azon belül pedig Magyarországon a legelterjedtebb. A kutatások abban egyeznek meg, hogy a gouais blanc nevű fajta kulcsszerepet játszik a furmint történetében. A fajta első írásos említése 1611-ből származik, és Erdőbénye egyik dűlőjéhez köthető. A filoxéravész előtt több típusát ismerték a furmintnak: számon tartottak belőle fehér, lazafürtű, piros, változó, sőt rongyos, hólyagos és ligetes változatot is.

Akárhogy is volt, ma a fehér furmint az elterjedt, és valószínűleg a legjobban termő és aszúsodó fajtaváltozat maradt fenn.

Nincs különleges talajigénye, a fürtje laza, nagyjából 10-15 dkg tömegű, bogyói vastagabb héjúak, ropogósak. Késői érésűnek számít, ez átlagos években inkább szeptemberi szüretet jelent. Rothadásra érzékeny, viszont sok fajtával ellentétben ez a furmintnál előny, hiszen mivel fogékony a Botrytis cinerea nevű penészgomba általi fertőzésre, kedvező körülmények mellett a fürtök elkezdenek aszúsodni. Az aszús szemekből készül a világ legdrágábban készíthető természetes édes bora, az aszú.

Univerzális fajta, hiszen a borász elképzeléseinek megfelelően több stílusú bort is lehet belőle készíteni. Kóstolhatunk könnyedebb, reduktív változatot belőle, de jó savai és szép szerkezete miatt a hordós erjesztés-érlelés is jól áll neki.

Az utóbbi időben pezsgőalapborként is használják, és ebben sem tehetségtelen, hiszen a világ legnevesebb pezsgőversenyén díjnyertes Kreinbacher Prestige Brut teljes egészében furmintból készült. Késői szüretben botritiszes és töppedt alapanyagú édes borokat is lehet belőle készíteni, az egyediségét a fajta komplex savszerkezete adja, a belőle készült édes borok vibrálóak, hosszan képesek megőrizni gyümölcsös karakterüket.

Semleges ízvilágú fajta, az ilyenek pedig általában arról híresek, hogy jól meg tudják jeleníteni a termőhelyi sajátosságokat. Az biztos, hogy a furmint a legmarkánsabb magyarországi termőhelyeken, Somlón és Tokajban igen jól érzi magát.

Legtöbbször a körtét, az almát és az őszibarackot említik a borát kóstolva, ez érleléssel további rétegekkel gazdagodhat. Remek savszerkezetésnek köszönhetően jól érlelhető bor, a legendás 2000-es évjáratú Királyudvar Úrágya furmint még ma is nagy élményt nyújt.

Általában a szép savú borok jól párosíthatók ételekhez. Mivel a furmintok eltérő stílusban készülnek, ezért nehéz lenne olyan fogást találni, ami mellé nem ajánlhatunk megfelelő furmintot. Vannak olyan merész sommelier-ek, akik még steak mellé is kínálják, persze ebben az esetben nagyobb testű, hordós érlelésű, érleltebb borról van szó. Érdemes az örökérvényű szabályt most is elővenni: legyünk nyitottak, és kísérletezzünk bátran!

Itt az ideje, hogy kibontsunk pár palackot, és ismerkedjünk a furmint arcaival!

Patricius Furmint 2016

A bodrogkisfaludi pince megbízható, jó minőségű borokkal van jelen a piacon, ezt a tételt nagy eséllyel hipermarketek polcain is megtaláljuk. Belépő szinten is felvillantanak valamit a borvidék adottságaiból, míg válogatott boraik már a komolyabb borértők számára is nyújtanak izgalmakat.

Ez a bor reduktív technológiával készült, ezáltal még jobban érvényesül a gyümölcsös karaktere, gazdag körtés-almás ízvilága igazán szerethető. Savai egyensúlyban vannak a testével, utóízében sokáig érezhetjük a gyümölcsöket. Jó belépő a minőségi furmintok világába.

Gilvesy Váradi Badacsonyi Furmint 2016

A Balaton-felvidéken szigeti néven ismerték a fajtát a filoxéravész előtt, de a 20. századra szinte teljesen eltűnt. Az elmúlt évtized hozta meg a balatoni borászok telepítőkedvét, ez a bor a Szent György-hegyi pince első forgalomba került bora a fajtából.

Intenzív mézes fűszerességgel nyit az illat, mellette fehér húsú őszibarack. Elegáns savai határozzák meg a kortyot, a gyümölcsök mellett finom édesfűszerek is megjelennek. Remek példa arra, hogy a furmint Tokajon kívül is képes igazán magas minőségre.

Kikelet Birtok Furmint 2017

Gyakornoknak érkezett a francia Berecz Stéphanie Tokajba, egy szerelemnek köszönhetően telepedett le nálunk, azóta a férjével közösen készítik a boraikat Tarcalon. A pince kapcsán sokan említik az eleganciát, a borász biztos kézzel dolgozik, az egyensúllyal náluk nincs probléma.

Ez a bor hordóban erjedt, majd érlelődött, ami lassan nyíló illatában visszafogottan jelenik csak meg, a körte, az alma és a virágméz hangsúlyosabb. Kerek korty, jó egyensúly, a 2017-es évjárat borai gyakran ilyenek. A kortyban a gyümölcs mellett egy finom ásványos karakter is szóhoz jut, szép savai hosszan a szájban maradnak. Tartalmas, mégsem nehéz bor.

AZ ÜNNEP BORA: TOKAJI ASZÚ >>> 
3 SZUPER SAUVIGNON BLANC SZÁRNYASOK, HALAK VAGY SPÁRGA MELLÉ - BORAJÁNLÓ >>> 
3 OLASZRIZLING, AMI ITATJA MAGÁT HAL ÉS CSIRKE MELLETT - BORAJÁNLÓ >>> 
3 HÁRSLEVELŰ CSIRKÉHEZ, BORJÚHOZ, SERTÉSHEZ - BORAJÁNLÓ >>> 
VÉGE A TANÁCSTALANSÁGNAK! ÍGY PÁROSÍTSD ÖSSZE A BORT ÉS A SAJTOT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss