Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Furfangos vendégvárók, kellemes vacsorák

default user icon
MME
Olykor elég egy-egy apró ötlet, hogy a megszokottól kicsit eltérő, meglepő hatású ételt készítsük, amit bevethetünk akár vendégeink, akár családunk örömére is.

A leveles tészta nagyon hasznos alapanyag, ezer és egy módon készíthetünk belőle akár sós, akár édes fogást. Készíthetjük otthon is, de elég macerás, és ma már igazán jó leveles tésztákat kapni. Érdemes belőle mindig tartani otthon, készülhet belőle lepény, quiche, különféle aprósütemények, levesbetétek, ropogtatnivalók, de krémeshez vagy más desszerthez is nagyon praktikus.

A klasszikus kakaós csiga mintájára a leveles tésztát megtölthetjük sós tölteléke

kkel is. Borozgatáshoz, beszélgetéshez remek falatok!

Lazackrémes csiga

Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
20 dkg füstölt lazac
1 csokor snidling
1 gerezd fokhagyma
1 lime héja és leve
1 tojás
4 evőkanál sajtkrém

Elkészítés: A leveles tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk sütőpapíron.

A lazacot apróra vágjuk, összekeverjük a felaprított snidlinggel és a fokhagymával, a sajtkrémmel, a lime lereszelt héjával és levével.

Egyenletesen rákenjük a tésztára úgy, hogy a szélén szabadon maradjon egy csík. Feltekerjük a sütőpapír segítségével, a végénél megkenjük tojással, majd kívülről is lekenjük, és 1 órára fagyasztóba tesszük.

Ezután 1,5 centis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokos sütőben negyed óra alatt készre sütjük.

A lazackrém helyett kerülhet bele párolt és fűszerezett spenót, fűszeres paradicsomragu, parmezánnal gazdagított sajtkrém is. Sonkás, kolbászos változatban is készülhet, és egy tál friss salátával akár vacsorára is kínálhatjuk a frissen sült fűszeres csigákat!

A különféle szendvicsfalatok is sikeresek vendégeskedéskor, de az ezerarcú szendvics recepteken is csavarhatunk egyet! Egyre közkedveltebb nálunk is az olaszok paninije, a hosszúkás kis zsemleszerű pékárú, amit panini vagy mini baguette néven találunk készen vagy félkészen. A mérete tökéletes, se nem kicsi, nem nagy, és nagyon dekoratívan tálalható. Ebből készítünk most néhány variációt.

Panini vendégváró

Hozzávalók:
9 panini
3 db színes kaliforniai paprika
10 dkg bacon
10 dkg kéksajt
10 dkg füstölt sajt
25 dkg zöldspárga
2 fej lilahagyma
majonéz
6 db édes csemegeuborka
vegyes zöldsaláta
1 cukkini
olaj
balzsamecet
rozmaring

Elkészítés: A spárgát, a kaliforniai paprikákat, a répát, az angolzellert és az újhagymát szeletekre-csíkokra vágjuk, és 3 evőkanál olívaolajon, forró serpenyőben megsütjük. Edénybe tesszük, és olívaolajjal, rozmaringgal és kevés balzsamecettel összeforgatjuk, kicsit pihentetjük.

A bacont sütőpapírra tesszük, és 120 fokon kb. 20-25 perc alatt ropogósra szárítjuk a sütőben.

A lilahagymát félbevágjuk, majd hajszálvékonyan felszeleteljük, enyhén besózzuk.

A majonézhez negyed citrom levét és 2 apró kockára vágott csemegeuborkát teszünk.

A paniniket szendvicssütőben vagy recés aljú grillserpenyőben súllyal lenyomva megpirítjuk.

A paniniket megtöltjük 3 módon. Az egyikbe sajtszeletek és majonéz kerül, a másikba a sült zöldségeket, a harmadikba a lilahagyma, a bacon és csemegeuborka kerül. Mindegyikbe teszünk olajjal és balzsamecettel összeforgatott salátakeveréket.

Természetesen a szendvicsbetétek itt is változhatnak ízlésünk szerint. A lényeg mindenképpen az, hogy egy kellemes délutánt vagy estét töltsünk el barátainkkal.

A jó falatoknak pedig csak az a dolguk, hogy kellemes kísérőik legyenek egy pohár bornak és egy igazi beszélgetésnek! És lássuk be, nem csak hosszú, konyhában töltött órák eredményeképp tálalhatunk igazán ízes falatokat... Érdemes játszani, mindig mondom!

Leveles tészta receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek