Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Furcsa nevű francia ételek

Aki eljut Franciaországba, az étlapokon sok furcsa nevű, de jellegében tőlünk nem is olyan távol álló ételt talál. Íme egy kis gyűjtemény!
Bouillabaisse

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg nyers garnélarák
16 feketekagyló
20 dkg fésűkagyló
1,5 kg különféle tengerihal-filé (pl. vörös márna, nyelvhal, ördöghal)
1 édeskömény gumó
1 fej vöröshagyma
5 paradicsom
2 ek. olaj
1,25 liter halalaplé
1 csipet sáfrány
1 fűszercsokor (bouquet garni)
5 cm narancshéj
1 ek. aprított petrezselyem

Előkészítés: A rákokat megtisztítjuk, fejüknél kezdve óvatosan kihúzzuk minden rák hátából a sötét eret. Egy erős kefével lesikáljuk a kagylókat, és lehúzzuk a szőrös szakállukat. Kidobjuk a törött kagylókat, vagy a nyitottakat, melyek nem zárulnak be, ha a munkaasztalon enyhén megütjük. A kagylókból kihúzzuk, vagy kivágjuk az eret, hártyát vagy a kemény fehér izmot, az ikrát rajta hagyjuk. A halat megmossuk, nagy falatkákra szeleteljük. A tenger gyümölcseit lefedve a hűtőbe tesszük. Az édesköményt megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis darabokra vágjuk.

Elkészítés: Nagy lábosban, közepes hőfokon felhevítjük az olajat, 5 percig pirítjuk benne az édesköményt és a hagymát, vagy amíg aranysárga lesz. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 5 percig pároljuk. Belekeverjük az alaplevet, a sáfrányt, a babérlevelet, a fűszercsokrot és a narancshéjat. Felforraljuk, és 10 percig forrni hagyjuk. Kisebb lángra kapcsolunk, a levesbe tesszük a feketekagylót, garnélarákot, kagylót és halat. Lassú tűzön 4–5 percig főzzük, vagy míg a kagylók kinyílnak. Kivesszük belőle a fűszercsokrot és a narancshéjat. A bouillabasse-t levesestányérokba kanalazzuk, megszórjuk petrezselyemmel, és tálaljuk. Aki szereti a csípőset, cseresznyepaprikát is morzsolhat bele.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
Nehézségi fok: bonyolult
1 adag: 451 kcal


Ratatouille

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg padlizsán
40 dkg cukkini
1 zöldpaprika
6 érett paradicsom
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
1 késhegynyi cayenne-i bors
2 tk. apróra vágott friss kakukkfű
2 babérlevél
1 ek. vörösborecet
1 tk. porcukor
3 ek. apróra vágott friss bazsalikom

Előkészítés: A zöldségeket megmossuk. A padlizsán húsát 2 cm-es kockákra, a cukkinit 2 cm vastag szeletekre, a paprika húsát szintén 2 cm-es darabokra vágjuk. Mindegyik paradicsom alját keresztbe bemetsszük, 10 másodpercre forró vízbe mártjuk, és a kereszttől kezdve meghámozzuk. A húsát durvára aprítjuk. A lilahagymát, a fokhagymát meghámozzuk, a lilahagymát 2 cm-es cikkekre vágjuk, a fokhagymát összetörjük.

Elkészítés: Nagy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olajat, beletesszük a padlizsánt, és közepes hőfokon 4-5 percig sütjük benne, vagy amíg megpuhul, de nem barnul meg. Kivesszük. Újabb 2 evőkanál olajat teszünk a serpenyőbe, beletesszük a cukkínit, és 3-4 percig sütjük benne, amíg megpuhul. Kivesszük. A serpenyőbe tesszük a zöldpaprikát, 2 percig sütjük, aztán kivesszük. A maradék olajat felhevítjük, beletesszük a hagymát, és 2-3 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát, a cayenne-i borsot, a kakukkfüvet, a babérlevelet, és 1 percig keverjük benne. A serpenyőbe visszatesszük a padlizsánt, a cukkínit, a paprikát, és beletesszük a paradicsomot, az ecetet és a cukrot. 20 percig pároljuk olykor megkeverve. Belekeverjük a bazsalikomot és sózzuk, borsozzuk. Forrón, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
nehézségi fok: könnyű
1 adag: 190 kcal 

Quiche lorraine

Hozzávalók 6 szelethez:

A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
rizs vagy szárazbab, nehezéknek a sütéshez

A töltelékhez:
18 dkg füstölt sonka
1 evőkanál olaj
4 tojás
1 csipet őrölt szerecsendió
2,5 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt

Előkészítés: A tésztához összemorzsoljuk a lisztet, 1 teáskanál sóval és a vajjal. Addig gyúrjuk, amíg egyenletes színű és állagú masszát kapunk. A közepébe mélyedést nyomunk, beleütjük a tojást és hozzáöntünk 1 teáskanálnyi vizet. Jól összekeverjük, cipóvá formázzuk. Frissen tartó fóliába tekerjük, és 30 percre hideg helyre tesszük.

Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy lapos, hullámos peremű, 24 cm átmérőjű quiche-formát vékonyan kikenünk olajjal. A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, az előkészített formába fektetjük, és 10 percre hideg helyre tesszük. A tetejére ráteszünk egy réteg sütőpapírt, megszórjuk rizzsel vagy szárazbabbal, a sütőben 25 percig elősütjük. A töltelékhez a sonkát vékony csíkokra vágjuk, az olajban megpirítjuk, konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük, és félretesszük. Felverünk 3 tojást, a szerecsendióval, kevés sóval és borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a tejfölt, és hideg helyre tesszük. A nehezéket és a sütőpapírt kivesszük a formából. A maradék tojást felverjük, és a tésztát megkenjük vele. Üresen 7 percig tovább sütjük, hogy az alja is jól átsüljön. A sonkacsíkokkal és a sajttal megszórjuk, végül a tojás-tejföl keverékkel leöntjük. Még 20 percig sütjük, amíg a töltelék elég kemény és szép barna lesz. Forrón tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 szelet: 558 kcal

Tarte Tatin

Hozzávalók kb. 12 szelethez:
A tésztához :
20 dkg liszt + a deszkához
12,5 dkg hideg vaj
2 ek. porcukor
1 tojás
2 csepp vaníliaaroma

A töltelékhez:
8 közepes nagyságú alma
12,5 dkg cukor
4 dkg vaj

Előkészítés: Tálba szitáljuk a lisztet, és összemorzsoljuk a vajjal. Belekeverjük a porcukrot, aztán a közepébe mélyedést nyomunk.  Hozzáadjuk a tojást, a vaníliaaromát, és összegyúrjuk. A tésztát lisztezett deszkán cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Közben az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és az almát nyolc szeletre vágjuk.

Elkészítés: Egy vastag aljú, kb. 25 cm átmérőjű serpenyőt készítünk elő, amelynek levehető fém nyele van, így majd biztonságosan betehetjük a sütőbe is. Ebbe tesszük a cukrot, 1 evőkanál vizet, és alacsony hőfokon 1 percig keverjük, vagy amíg a cukor feloldódik. A hőfokot közepesre növelve 4–5 perc alatt karamellizáljuk a cukrot, majd belekeverjük a vajat. Levesszük a tűzről. Az almaszeleteket szépen körben elrendezzük, hogy befedjék a serpenyő alját. Alacsony hőfokon 10–12 percig főzzük, amíg az alma megpuhul, és karamellizálódik. A serpenyőt levesszük a tűzről, és 10 percig hűlni hagyjuk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Kissé meglisztezett felületen a tésztát 1 cm-rel nagyobb kerek lappá nyújtjuk, mint a serpenyő. A tésztát az almára borítjuk, hogy teljesen befedje a serpenyőt, a széleit erősen benyomkodjuk. A sütőben 30–35 percig sütjük. Mielőtt tányérra borítjuk, 15 percig állni hagyjuk. Melegen, vagy hidegen tálaljuk, tejszínnel vagy fagylalttal is kínálhatjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: 90 perc múlva
Nehézségi fok: közepes
1 szelet: 262 kcal 

Terrine de foie de volaille

Hozzávalók 8 személyre:
25 dkg pulykamáj
25 dkg tyúkmáj
1 tk. édes vörösborecet (banyuls)
4  mogyoróhagyma
4 babérlevél
1 mk. vágott kakukkfű
1,2 dl portói bor
15 dkg tyúkhús
15 dkg borjúhús
10 dkg szalonna

Előkészítés: A kétféle májat leöblítjük, tálba tesszük, az ecettel megcsöpögtetjük. A mogyoróhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, egy babérlevéllel, a kakukkfűvel, 1 mk. borssal és a borral jól összekeverjük, a májra öntjük, letakarjuk, és egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácoljuk.

Elkészítés: Felhasználáskor a pulykamájat a pácból kivesszük, a tyúk- és a borjúhússal ledaráljuk, 2 tk. sóval, a páclével összekeverjük. A tölteléket három részre osztjuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és az agyagedényt kibéleljük vele. A töltelék harmadát beletöltjük. A tyúkmájat felkockázzuk, a töltelék másik harmadával elkeverjük, majd a formába töltjük. Végezetül a maradék tölteléket is belesimítjuk, és a babérlevelekkel letakarjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A pástétomot vízfürdőbe állítjuk, azaz egy akkora edénybe tesszük, amiben az agyagedény bőven elfér. Forró vizet öntünk köré úgy, hogy a víz a pástétomos edény kb. kétharmadáig érjen. A sütőben 1-1,5 órán át sütjük. Hagyjuk egészen kihűlni, majd 24 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Utána szeletelve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 nap múlva
Nehézségi fok: bonyolult
1 adag: 230 kcal 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss