Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Függőséget okozó szénhidrátok

Az Auckland Egyetem kutatásai szerint a kukoricapehely, a croissant és más szénhidrátban gazdag élelmiszerek legalább annyira addiktívak lehetnek, mint a cigaretta.

Ezért a kényszerevők valójában nem éhesek, csak függőségükkel küzdenek nap mint nap. Az Auckland Egyetem Regionális Közegészségügyi Központjának munkatársa, Simon Thornley szerint a többszörösen finomított szénhidrátok hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ez a folyamat pedig a függőségi folyamatokért felelős agyi részeket aktiválja.

 


Dr. Thornley szerint a különböző ételek cukortartalma határozza meg, hogy azok mennyire addiktívak. A kutatók szerint a szénhidrátok megvonása a drog- és alkoholfüggőknél megszokott elvonási tüneteket idéz elő azoknál, akik előtte szénhidrátban gazdag étrendet követtek.


A kutatók szerint a magasabb testzsírtömegű emberek agyában kevesebb örömreceptor található, mint a normális súlyúakéban. Dr. Thornley szerint az élelmiszerek cukortartalmának szabályozására lenne szükség a további közegészségügyi problémák elkerülésének érdekében.


"Az egyszerű, többszörösen finomított szénhidrátok legalább olyan veszélyesek, mint a nikotin vagy a különböző kábítószerek - nyilatkozta Dr. Thornley. - Ez természetesen nem vonatkozik az összetett szénhidrátokra (teljeskiőrlésű pékáru, gabona, hüvelyesek), azokat nyugodtan fogyaszthatjuk továbbra is."


Forrás: Medipress

Ezek is érdekelhetnek