Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fügés frangipane szelet

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 25 x 10 x 7 cm-es sütőformához:
  • 20 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg méz
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 2 db tojás
  • 5 dkg sűrű krémes tejszín
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 1 evőkanál liszt)
  • füge

Elkészítés

Elkészítés: Tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (Én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, mielőtt összekevertem a többi hozzávalóval, hogy jól lehűljön, mert így sokkal omlósabb lesz sütés után a tészta.) Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást és a rumot, majd pár pillanatig keverjük tovább.

Ezután borítsuk ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be kb. 1 órára a hűtőbe.

Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vanília-aromát és a sűrű, krémes tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára. Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport (vagy a lisztet).

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent és liszttel megszórt formát.
Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket.

A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig (tűpróbáig). Én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem.

A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss