Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fügemousse torta sós karamell öntettel

default user icon

Hozzávalók

  • Az alaphoz:
  • 1 bögre földimogyoró
  • 1 bögre dió
  • 1 bögre mandula
  • 1/4 bögre liszt
  • 1/2 bögre olvasztott vaj
  • A fügemousse-hoz:
  • 0,7 dkg zselatinpor (vagy lapzselatin)
  • 4 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 2/3 bögre kristálycukor
  • 3 tk citromlé
  • 1 bögre füge lekvár
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 bögre habtejszín (35%)
  • A sós karamell öntethez:
  • 2/3 bögre habtejszín (35%)
  • 2 tk vaj
  • 1 tk tengeri sópehely
  • 3 tk víz
  • 1 tk citromlé
  • 1 bögre cukor
  • 1 tk vanília kivonat

Elkészítés

    1. A mogyórot, a diót és a mandulát próra vágjuk, tálba rakjuk, hozzákeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. Egy villa segítségével szépen elkeverjük, formába nyomkodjuk. 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük.
    2. Felverjük a habtejszínt, hűtőbe rakjuk. Ha porzselatint választunk, azt 1/4 bögre vízbe rakjuk. Ha lapzselatint, akkor a lapokat külön beáztatjuk. Egy üvegtálba beletesszük a tojássárgákat és a tojást, a cukrot, és a citromlevet. Vízgőz fölött folyamatos kavargatás mellett krémet verünk belőle.
    3. Ha kész van, akkor még melegen belekeverjük a zselatint (pornál az egész masszát, lap esetén kinyomkodjuk a felesleges vizet, és úgy tesszük a masszába). Ez után jön a fügelekvár, majd a vanília. Ha már kihűlt, akkor hozzákeverjük a felvert habtejszínt 2 részletben. A tortaforma szélét műanyag elválasztóval kibéleljük, majd a kisütött lapra öntjük a keveréket. Legalább 6 óráig hűtjük.
    4. Kimérjük a habtejszínt, a vajat, és a sópelyhet is, kéz alá készítjük. A vizet, a citromlevet és a cukrot tűzre rakjuk, nagy lángon forralni kezdjük. Nem nyúlunk hozzá, maximum egy vizes ecsettel az edény oldalán felmászó buborékokat lemoshatjuk. Addig hagyjuk így olvadozni a cukrot, amíg szép borostyánszíne nem lesz. Ha ez megvan (kb 5 perc), akkor lehúzzuk a tűzről és folyamatos keverés mellett belekeverjük a vanília kivonatot, a habtejszínt és a vajat. Ha már nem buborékozik, hozzárakjuk a sót is. 

    NÉZD MEG AZ ELKÉSZÍTÉSÉT VIDEÓN IS!>>> 

    FÜGÉS PITE>>> 

    MASCARPONEHABBAL TÖLTÖTT FÜGE>>> 

    FÜGEKRÉMMEL TÖLTÖTT MUFFIN>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin