A tésztához forgassuk össze a lisztet a sütőporral, a pörkölt, darált mandulával és 1 csipet sóval.
Keverjük habosra a puha vajat a nádcukorral, adjuk hozzá a tojást, ízesítsük a mandulaaromával és dolgozzuk alaposan össze. Öntsük hozzá a tejet, és a tejszínt, végül forgassuk bele a lisztes keveréket.
Adagoljuk kapszlikkal bélelt sütőformába és süssük 175 fokra előmelegített sütőben 25 percig. A kész süteményt pihentessük 1 órán keresztül.
A töltelékhez olvasszuk meg a csokoládét fémtálban forró vízgőz felett. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mascarponét, a mézet, a fügelekvárt és a habfixálóval kemény habbá vert tejszínt.
Vágjuk ki a muffinok közepét, töltsünk mindegyikbe 1-1 tk fügelikőrt. Töltsük a fügekrémet habzsákba és nyomjunk mindegyik muffinba 1-1 adagot. Pihentessük hűvös helyen 1 órán keresztül.
A díszítéshez keverjük össze a vajat a porcukorral, adjuk hozzá a tejszínt, majd robotgéppel keverjük 5 percig. Töltsük csillagcsöves nyomózsákba és díszítsük vele a muffinokat. Tegyük a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen.