Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne csak szárítottan edd! Mindent az egészséges és pompás fügéről!

Most egyél annyi fügét, amennyi beléd fér! Pompás az íze, és akár frissen, akár feldolgozva fogyasztod, a hasznodra válik.

Sokan egzotikus gyümölcsnek tartják, mert legfeljebb a hipermarketben, esetleg nyaralásuk alkalmával, kellemes klímájú tengerpartokon találkoztak friss példányaival. Pedig védett, napos kertekben nálunk is megterem a Mecsekben, a Balatonnál, a Dunakanyarban, Buda és Szeged környékén vagy akár Szabolcsban.

Érdekességek és hasznos tudnivalók

Kis-Ázsiában, Észak-Afrikában és Dél-Európában ősidők óta olcsó népeledelként termesztik. Említik az egyiptomi írások, és a Biblia is. A görögök Dionüszosz-ünnepségein a kosár füge mellett ott állt a fügeboros kancsó. Az ókori Rómában a rabszolgák puha fügefalevéllel törölték meg gazdáik száját a lakomák alatt, a szárított füge pedig a légiók tápláló úti ellátmánya volt.

Hazánkba már az Anjouk korában eljuthatott a gyümölcs kereskedők révén, ám az első bokrokat valószínűleg a törökök telepítették az általuk kivágott szőlők helyére.

A fügefa hosszú életű, jó körülmények között 200 évig is bőséges termést hoz. Az áttelelt vesszőkön beérő első termés július végétől szüretelhető. Napfényes, hosszú ősz esetén egy második termést is be lehet takarítani.

Fügés receptek >>> 

A gyümölcs színe és alakja fajtánként különböző, a lilásfeketétől a zöldessárgáig, illetve a lapított gömbtől a megnyúlt körtéig változik.

A füge csak teljesen éretten élvezhető. Ilyen állapotban érintésre puha, könnyen leválik a hajtásról, és belül mézédes, leveses. Féléretten leszedve nem érik tovább, túléretten pedig szétesik és erjedni, penészedni kezd. 

Az érett füge nagyon sérülékeny, ezért darabonként, dobozban értékesítik. Óvatosan szállítsd! Nem lehet sokáig eltartani, hűtőszekrényben is csak 2-3 napot bír ki.


Hogyan fogyaszd?

Fenséges zamatát nyersen élvezheted igazán. Nem kell meghámozni. Gazdagíthatsz vele salátákat, sonkával együtt előételként kínálhatod. Sonka, érlelt és friss sajtok társaságában vendégváró finomság vagy könnyű vacsora lehet. Sós falatokhoz és édességekhez egyaránt megbolondíthatod rozmaringgal, kakukkfűvel és balzsamecettel. Frissen borban párolva vadételek kiváló körete. Nagyszerű süteményekbe, továbbá húsok mellé is illik: a tetejükön kereszt alakban bevágott gyümölcsöket ültesd egy tálba, locsold meg olívaolajjal és told a 180 fokos sütőbe 20-30 percre.

Hagyományosan befőttet, lekvárt, bort és pálinkát is készítenek belőle. Dzsem készítéséhez a gyümölcsöt vágd darabokra vagy daráld le, és gyakran megkeverve főzd sűrűre, hogy oda ne kozmáljon. Cukor nem kell bele, viszont adhatsz hozzá ízlés szerint kakukkfüvet, fahéjat, gyömbért, vaníliát, citrom- és narancshéjat. Érdemes kipróbálni karamellizálva is – isteni fagylalt mellé.


Tőlünk délebbre a tűző napon megszárított fügét télire koszorúba fűzik vagy hordóban tárolják. Bőven termő saját fügefád termését magad is egyszerűen tartósíthatod kemencében vagy 40-50 fokos sütőben. Ne távolítsd el a gyümölcs szárát! Aszalva feldobja a reggeli müzlit vagy egészséges nassolnivaló.

Fügekenyérhez 1/2 kg aszalt fügét áztass be 1 pohár szőlő- vagy almalébe, majd daráld le. Adj hozzá 1 pohár zabpelyhet és 1 pohár aprított vagy ledarált diófélét, aztán alaposan keverd össze 6 ek nádcukorral, 1 db citrom levével és 1 tk őrölt fahéjjal, valamint annyi gyümölcslével, hogy összeálljon. A masszát simítsd vajjal megkent sütőlemezre kb. 1 cm vastagon, szórd meg zabpehellyel, és süsd meg a 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt.

Miért hasznos?

A friss füge a szervezet számára kedvező glükóz és fruktóz formájában tartalmazza a cukrot. A szárított füge táplálóbb (cukortartalma eléri a 60-77%-ot, fehérjetartalma a 3-6%-ot). Bőven van benne rost, így elősegíti az emésztést. Nagy mennyiségű B-vitaminja nyugtatja az idegeket. Gazdag káliumban, ennek köszönhetően jótékonyan hat a szív, az érrendszer és a máj működésére. Ezeken felül is tartalmaz értékes vitaminokat és ásványi anyagokat. Méregtelenítő hatású, és segít megszabadulni a pattanásoktól. A népi gyógyászatban egyebek mellett meghűléses panaszok enyhítésére is alkalmazzák.

Ezek is érdekelhetnek

Friss