Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frissítő tésztasaláta

A tésztasaláta remek dolog, épp annyira lehet igazi sztár az ünnepi asztalokon, mint társasági összejöveteleken vagy épp egyszerű családi vacsora.

Se szeri, se száma a variációknak, és mindig összehozható abból, ami épp akad otthon, vagy épp abból, ami szezonális. Lehet variálni a tésztafajtákat, az öntetet - és mindenek előtt azt, amit a tésztához adunk.

Szinte véletlenül bukkantam rá az egyik nagyobb közértben az apró szarvacskára emlékeztető tésztára, de valahogy rögtön éreztem, ennek bizony salátában a helye! Nem tudom, ki hogy van vele, de a tavaszi étrend itt a konyhában általában hangolódik a megújuláshoz, értve ez alatt a friss és színes hozzávalók mind hangsúlyosabb megjelenését, és azt is, hogy az elkészült fogások valóban könnyedek legyenek.

Egy jó tésztasaláta - amiben azért nem vittem túlzásba az összetevők halmozását, viszont került bele megfelelő arányban friss zöldség - valóban frissítő fogás lehet. Nagy előnye, hogy előételként, köretként, de könnyű ebéd- vagy vacsorafogásként egyaránt tálalható. Az aprításon és a tészta kifőzésén túlmenően csupán némi keverést igényel, és hipp-hopp fogyasztható is.

Persze nem árt, ha van egy kevés ideje a hűtőszekrényben, de ha már csekély a türelem a várakozásra, lényegében azonnal is fogyasztható.

Friss szárzellert használtam hozzá a piros kaliforniai paprika és az uborka mellett, ami nagy kedvencnek számít. Szívesen készítek belőle levest, salátát, köretet egyaránt. Ezúttal nem teljesen nyersen, hanem épp csak blansírozva adtam a salátához, kicsit szelídítve ezáltal aromáit, de ropogós állagát megőrizte. A salátát egyszerű joghurtos dresszing teszi teljessé. Elronthatatlan és nagyon finom!

Frissítő tésztasaláta szárzellerrel

Hozzávalók:
25 dkg apró tészta (lehet szarvacska, masni, penne, amihez csak kedvünk van)
1 kisebb kígyóuborka (kb. 25 dkg)
1 kisebb kaliforniai paprika (kb. 20 dkg)
5-6 szál szárzeller
2 dl zöldségleves a blansírozáshoz
Az öntethez:
3-4 dl sűrű görög joghurt
1 mokkáskanál dijoni mustár
1 evőkanál majonéz
1 kis csokor zellerlevél a szárzellerről
1 kis csokor petrezselyemzöld
néhány csepp citromlé
tengeri só ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket alaposan megmostam. A paprikát kicsumáztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam, akárcsak az uborkát.
Egy közepes méretű lábosban 1 l vizet forralni kezdtem, amíg felforrt, előkészítettem a zöldségeket: a szárzeller külső, szálkás részét zöldséghámozóval eltávolítottam, a többi zöldséggel azonos méretűre kockáztam. Egy kisebb edényben zöldséglevest forraltam, a zellerkockákat beledobtam, és 1-2 perc elteltével gyorsan le is szűrtem, hogy üde színe, ropogós állaga megőrződjön. Hűlni hagytam.
Közben a forrásban lévő vizet megsóztam – 1 teáskanálnyit adtam hozzá –, és beleszórtam a tésztát. A csomagoláson feltüntetettek szerint fogkeményre (al dentére) főztem.
Amíg a tészta főtt, a zeller- és petrezselyemzöldet finomra aprítottam, az öntet többi hozzávalójával együtt alaposan kikevertem.
Amint a tészta megfőtt, leszűrtem, majd gyorsan összeforgattam az előkészített zöldségekkel. Már így is nagyon ínycsiklandó volt a látvány, de a koronát a salátára az öntet tette fel.

A joghurtos dresszinggel meglocsoltam a tésztát és a zöldségeket, alaposan átkevertem, és 15 percre betettem a hűszőszekrénybe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss