Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frissítő finomságok joghurttal

A nyári kánikulában is remek alapanyag és ital a joghurt, ami nem csak egészséges és finom, hanem jól elkészítve igazán hűsítő is.

Az erjesztett tejtermékek története nagyjából egy tőről fakad. Eleink a meleg éghajlaton a tejet egy valamilyen szinten preparált állati gyomorban tartották, aminek a természetes enzimei hozzájárultak a tej erjedéséhez. Mivel az eredmény ízlett az embereknek, ezt a folyamatot egy idő után már tudatosan idézték elő. A joghurt felfedezését és későbbi gyártását leggyakrabban az i. e. 6000  környékén, Közép-Ázsiában élő népcsoportoknak tulajdonítják.

A közép-ázsiai gyökereknek hála, a joghurt nagyon hamar elterjedt egész Ázsiában és a Balkánon is. A joghurt számos ókori szövegben is megjelenik. Az indiai ayurvédikusnál, Pliniusnál, de említést tesz róla Hérodotosz, Homérosz, sőt a joghurt még a Bibliában is szerepel. Olyan legenda is ismert a joghurtról, miszerint Ábrahám egyenesen Istentől kapta meg a joghurt receptjét.

A történészek szerint Dzsingisz kán kancatejből nyert joghurttal, azaz kumisszal itatta a katonáit, amihez szintén kapcsolódik egy történet. A monda szerint Dzsingisz kán egyik követének valaki bosszúból tejet adott víz helyett, remélvén, hogy víz híján elpusztul. A kulacsban azonban joghurttá érett a tej megmentve a követet és onnantól kezdve kedvelt italává vált az egész seregnek.

A joghurt élettani hatásait ugyan sejtették – a XVI. században egy török orvos ezzel mentette meg I. Ferenc király életét – de egészen a 20. századig senki nem vizsgálta, hogy hogyan is hat a joghurt. Ekkor azonban az immunrendszer működését vizsgáló orosz biológus, Ilja Iljics Mechnikov tanulmányozni kezdte a hosszú életű bolgárok és a joghurtfogyasztás közötti összefüggéseket. Az eredményeiből könyv született, ami sok emberre volt befolyással, köztük Isaac Carasso spanyol orvosra is, aki 1919-ben Barcelonában megalapította az első joghurt-gyártó vállalatot, a Danone-t.

Amerikába a XVIII. században a török bevándorlókkal érkezett meg a joghurt, de az igazi áttörést a Danone gyár 1940-es években történő amerikai megjelenése hozta meg. Azóta a joghurtpiac soha nem látott méreteket öltött, s a széles termékpalettán mindenki megtalálhatja a számára ideális joghurtot.

Az enyhén savanykás tejtermék lehet nagyon vastag, sűrű (erre utal török eredetű neve is, ami besűrűsödést jelent), illetve lehet vékony, szinte ital formájú. Az italként felszolgált joghurtok fő szezonja a nyár.

Lassi, ayran, dhalle – az ivójoghurtok

A kálciummal, fehérjével és aktív kultúrákkal teli joghurtot a legtöbb keleti országban szívesen fogyasztják ital formájában. Ilyen például az indiaiknál a lassi, a törököknél az ayran, vagy Albániában a dhallë.

A joghurtos italok elkészítése nem túl bonyolult. Szükség van némi jó minőségű joghurtra, vízre (lehet ásványvíz is), illetve némi sóra, fűszerekre vagy gyümölcslére. A joghurtot vízzel felengedjük, majd ízlés szerint fűszerezzük. A sóval megszórt, nagyon vékonyra felengedett joghurt nagyon jó szomjoltó, és emellett a nyári melegnek köszönhetően elvesztett ásványi anyagok pótlásában is segítségünkre van.

A sós joghurtitalokat azonban nem csak magukban fogyaszthatjuk. Ez a joghurtital nagyon jó levesalap, illetve salátaöntet vagy grillhúsok mellé kínált mártás lehet. A joghurtot kedvelő országokban igen sokféle formában létezik a cacik - vagy más néven tzatziki - ami egy sűrűbb, de ugyanolyan hűsítő változata ezeknek a joghurtoknak, ám ha a receptúrát vízzel felengedett joghurttal készítjük, máris kész a bolgár uborkaleves, a tarator.

Görög és török - a sűrű joghurtok

A tartalmasabb, alacsony víztartalmú joghurtok császárnője a görög joghurt. A rendkívül sűrű joghurt jó alap a különféle krémekhez, mártásokhoz, de akár desszertként is felhasználható. A friss joghurt mézzel elkeverve és pirított diódarabokkal megszórva igazi klasszikus görög desszert. A nyári melegben ideális.

Készen is vásárolhatjuk ezeket a sűrű, krémes, gazdag joghurtokat, de otthon is elkészíthetjük, ha néhány órát hagyjuk ruhában kicsepegni a hagyományos joghurtok levét.

Fontos tudni a joghurtról

A joghurtok vásárlásánál figyeljük oda a lejárati időre, mindig kalkuláljuk bele a tervezett felhasználás idejét és ha lehet, nem vegyünk korai lejáratú termékeket. Vásárlást követően azonnal hűtsük be a joghurtot. A felnyitott joghurtot alaposan csomagoljuk vissza, mert könnyedén átveszi más ételek szagát.

A joghurtban lévő baktériumok és élesztőgombák pozitív hatással vannak az emésztésre. Fontos szerepet töltenek be, segítik a különféle vitaminok felszívódását. A joghurtban található ásványi anyagok közül a  legfontosabb a kalcium, de B vitaminokat, folsavat, niacint és biotint is tartalmaz. A joghurt csökkenti a haspuffadást, javítja a tápanyagfelvételt, csökkenti a koleszterin-szintet, erősíti az érfalakat és a hasmenéses tünetek kezelésére is alkalmas. Egyedi összetevőinek köszönhetően laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Joghurtos finomságok

A joghurt egyéb konyhai felhasználása elég széleskörű. A már említett salátaöntetek, levesek, mártások és italok mellett a joghurt alkalmas raguk sűrítésére, illetve süteményekbe is kiváló. A nyár kedvelt tortái közé tartozik az idénygyümölcsökkel megszórt, savanykás joghurttorta, de a különféle kevert tésztákhoz is nyugodtan hozzáadható. A joghurttal kevert tészta szaftosabb lesz, kisebb mennyiségű zsiradék használata esetén sem szárad ki. A joghurttal könnyű fagylaltokat is készíthetünk.

Joghurt házilag

½ l jó minőségű, magas zsírtartalmú házi tejet nagy lábasban forraljunk fel, majd hagyjuk 35-36 fokra hűlni. A kihűlt tejbe keverjünk 2 evőkanál élőflórás joghurtot, majd az egészet öntsük egy tiszta, zárható hőtartó edénybe (erre remekül alkalmas egy régi termosz) és hagyjuk 8-9 órát állni. A kész joghurtunk nagyjából 4-5 napig eláll a hűtőben.

Tarator (bolgár uborkaleves)

Hozzávalók:
2 fürtös uborka
1 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés: Az uborkát meghámozom, félbe vágom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Egy szitába teszem és hagyom kicsepegni. A joghurtot vízzel és olíva olajjal elkeverem, majd belenyomom a fokhagymát és ízlés szerint sózom. Végezetül hozzáadom az uborkát és az egész levest egy fedett edényben néhány órára a hűtőbe teszem.

Egyszerű joghurtos kuglóf

Hozzávaló:
2,5 dl joghurt
2 tojás
12 dkg nádcukor
0,8 dl olaj
10 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
1 evőkanál fehérrum
1/2 csomag sütőpor
csipet só

Elkészítés: A liszteket elkeverem a sütőporral, hozzáadom a cukort, a csipetnyi sót, majd jön hozzá a joghurt, az olaj, a tojások és végezetül a rum. Egy habverővel homogén tésztává keverem a masszámat, majd egy zsiradékkal kikent és rétesliszttel kiszórt kuglófformába öntöm és 185 fokon tűpróbáig sütöm.

Joghurtos desszertek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss