Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  
  •  

Friss spenótból készült fogások

– reggelire, ebédre vagy akár vacsorára

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Friss spenótból készült fogások

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Friss spenótból készült fogások

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Mostanában igencsak bőséges a piaci kínálat friss spenótlevelekből. Ugyan az egyik legmegosztóbb zöldségféle: vagy nagyon szereti valaki, vagy egyáltalán nem hajlandó megkóstolni – már csak ezért sem érdektelen a sokakban rossz emlékként élő menzai spenótfőzeléktől tökéletesen eltérő módon elkészíteni.

A friss spenót íze, vitamin- és ásványianyag-tartalma nem is mérhető a passzírozott, fagyasztott kiszerelésben kaphatóhoz, bár ez utóbbi is remek, egyszerűen elkészíthető és nem utolsósorban költségkímélő fogások alapja lehet. A jól elkészített spenótmártásnak, spenótos lepénynek vagy spanakopitának pedig igencsak sok barátja van. Ha azonban valakinek a kertjében terem, illetve hozzájut a harsogó zöld, friss levelekhez, mindenképp érdemes izgalmas fogásokban felhasználnia!

A zöld spenót és a piros paprika salátába éppúgy kerülhet, mint lepénybe! A zöld spenót és a piros paprika salátába éppúgy kerülhet, mint lepénybe!

A spenót is azon kultúrnövények egyike, amelyet az emberiség meglehetősen régóta hasznosít. Már a szó etimológiájának megfejtése is jelzi eredetét. A közönséges spenót tudományos elnevezése Spinacia oleracea, ami a perzsa ’ispānds’, ’ispānāch’ szóból ered. A Perzsia egykori területén vadon termő, majd domesztikált növény arab közvetítéssel jutott el Spanyolországba, ahol már a 9. századból maradtak írásos nyomai termesztésének espinaca néven. A 13. század folyamán Közép-Európa-szerte ismerték és termesztették. Albertus Magnus pl. a borágóhoz hasonlítja leveleit egyik művében, de a 15. században már többen gyógynövényként is említést tesznek róla. Magyar források közül először a wittembergi egyetemen tanult, református tanárként ismert Szikszai Fabricius Balázs említi spinaczia néven, az először 1590-ben Debrecenben megjelent Nomenclatura seu Dictionarium Latino-ungaricum című, majd számos kiadásban napvilágot látott munkájában. 

Vitaminokban, ásványi anyagokban egyaránt gazdag friss spenótlevelek Vitaminokban, ásványi anyagokban egyaránt gazdag friss spenótlevelek

Bár a fiktív Popeye figurájával jó ideje népszerűsítik gyerekek körében, sokan mégis a „nemszeretem ételek” körébe sorolják a spenótot. Hosszan lehetne érvelni kitűnő élettani hatásai mellett. Vastartalmát tekintve számos félreértés övezi ma is (100 gr friss spenótban 3-4 mg található, közel sem annyira sok, mint egy téves adat következtében vélték sokáig), azonban magas víztartalma (92,7 gr/100 gr) kifejezetten „alakbarát” zöldségfélévé emeli. Emellett gazdag káliumban (450 mg/ 100 gr), kalciumban (130 mg/100gr), magnéziumban (23 mg/100 gr), de C-vitaminban sem szűkölködik (40-150 mg/100 gr), s említésre méltó fehérjetartalma is (2,5 gr /100 gr). Magas oxálsav-tartalma (800 mg/100gr) kalciumban gazdag hozzávalóval ellensúlyozható.

Mint minden zöldlevelű növényt, az ellenőrzött termelésből származó spenótot is jó frissen fogyasztani, ha lehetőség van rá: hőkezelés nélkül, hogy a lehető legtöbb értékes vitamin megmaradjon a kész fogásban. Pirított tökmaggal és némi tökmagolajjal pürésítve reggelire és uzsonnára egyaránt nagyszerű krém készülhet belőle pillanatok alatt:

Spenótpesto tökmaggal - friss spenótlevelekből

Friss spenótlevelek, pirított tökmag és még néhány hozzávaló kell csak az ínycsiklandó krémhez! Friss spenótlevelek, pirított tökmag és még néhány hozzávaló kell csak az ínycsiklandó krémhez!
Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
25 dkg friss spenótlevél
5 dkg héj nélküli tökmag
2 evőkanál tökmagolaj
1 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)
1 kis méretű fokhagymagerezd
1 teáskanálnyi frissen facsart citromlé
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, szűrőben jól lecsepegtetem. A tökmagot zsiradék nélkül enyhén megpirítom, a sajtot lereszelem, a fokhagymagerezdet apróra vágom.
A spenótleveleket durvára vágom, turmixgép poharába halmozom. Hozzáadom a fokhagymát, a pirított tökmagot, tökmagolajat, citromlét, sajtot, sózom, borsozom. Erős fokozatra kapcsolom a gépet, 2-3 perc alatt krémesítem. Ha szükséges, fűszerezem. A friss spenótpestót tálra halmozom, friss péksüteménnyel, kenyérrel kínálom. Ha nem fogyna el frissen, hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható jól záródó üvegben.

Friss kiflivel reggelire is tálalható! Friss kiflivel reggelire is tálalható!

A frissítő spenót jellegzetes ízét a tökmag és tökmagolaj tökéletes harmóniában teljesíti ki – aki csak a menzai spenótfőzelékek emlékei miatt idegenkedik ettől a remek zöldségfélétől, ezzel a krémmel minden negatív előítéletét sutba dobhatja!

A friss spenótlevelek azonban nagyon egyszerűen elkészíthető, színes lepény alkotói is lehetnek:

Spenótos-paprikás lepény fenyőmaggal

A spenót és a paprika előkészítve! A spenót és a paprika előkészítve!
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű lepényhez:
25 dkg friss spenótlevél
½ piros kaliforniai paprika
2 egész tojás szétválasztva
10 dkg finomliszt
2 dl főzőtejszín
2 teáskanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)
1 evőkanál jó minőségű olíva olaj
½ teáskanál apróra vágott rozmaring, vagy ugyanennyi szárított
½ teáskanál só
Kb. 1 dkg vaj (a piteforma kenéséhez)
1 evőkanál zsemlemorzsa
Ízlés szerint: frissen őrölt bors
A tetejére:
2 dkg jó minőségű fenyőmag

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, szűrőbe helyezem, forró vizzel leforrázom, majd gyorsan jeges vízbe teszem, hogy élénk színét megőrizze. Alaposan kinyomkodom a felesleges nedvességet, az összeesett leveleket finomra vágom. A paprikát kb. ½  cm-es kockákra darabolom. A kétféle zöldséget összekeverem.

Spenótlevelek és paprikakockák színezik ezt az egyszerűen elkészíthető, aromás lepényt Spenótlevelek és paprikakockák színezik ezt az egyszerűen elkészíthető, aromás lepényt

A fenyőmagot zsiradék nélkül egy kis serpenyőben enyhén megpirítom.

Egy levehető aljú piteforma széleit alaposan kivajazom, aljára sütőpapírt helyezek, erre szórom a zsemlemorzsát. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáit a tejszínnel, sajttal, olajjal és fűszerekkel alaposan elkeverem, majd beleszitálom a lisztet. A sűrű palacsintatésztára emlékeztető állagú masszához keverem a tojáshabot, végül óvatosan beleforgatom a spenót-paprika keverékét. Az előkészített formába öntöm a tésztát, tetejére szórom a fenyőmagokat.

Illatos fenyőmagok a sütőbe induló lepényen Illatos fenyőmagok a sütőbe induló lepényen

Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranyszínűre sütöm. Néhány percig a formában hagyom, majd rácsra emelem. Langyosan érdemes szeletelni és fogyasztani, de hidegen is falatozható. Előételként, könnyű vacsoraként friss salátával pompás, de bulikon is nagy sikert arat.

Spenótos-paprikás lepény forrón Spenótos-paprikás lepény forrón

Bár a fenyőmag igencsak költséges hozzávaló, de egy csekélyke mennyiség is csodákat művel, egészen különlegessé teszi a fogást!

Spenótkrémleves Habliliomtól >>>

Spenótos lepény Habliliomtól >>>

Egy másik pesto Habliliomtól >>>


 

Habliliom

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 2 db
  • 2010. november 21. 09:26
    Kedves Nani,
    nagyon örülök, hogy tetszik, remélem lesz kedved kipróbálni a pestót, és nem okoz csalódást :)
    Nagyon szép hétvégét kívánok!
  • 2010. november 20. 20:51
    Hali!
    Nagyon szuper minden, amit írtál, de nekem a pesztó jön be leginkább! Hát Keresztanyú ezzel nagyon, nagyon kedvemre valót alkottál!
    Spenótról gyerekkori szép emlékeim jutnak eszembe. Szüleimmel kirándúltunk a hétvégeken, beűltünk egy étterembe megebédelni, én mindíg valami különlegességet választottam, és nem értettem apámat, aki paraj főzeléket rendelt mondjuk tükör tojással.
    Mai eszemmel valószínüleg én is ezt rendelném! Nani.
Hasznos csomag