Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Friss füge mozzarellával, sült chilivel és mentával

Az egyik kedvenc gyümölcsöm a füge, bár nálunk nem terem meg. Sokáig csak az aszalt változatot ismertük – az után a nyolcvanas években a trópusi gyümölcsök után megjelentek a brit piacokon a mediterrán gyümölcsök is. Az érett, friss fügének nincs párja, mégis jól párosítható sós dolgokkal, pl. levegőn szárított sonkával, kecskesajttal is.

Sziasztok! Remélem, jól vagytok és sürögtök a konyhában továbbra is! Nálunk nagy a pörgés, elindult az amerikai sorozatom Angliában, és ez minden percemet lefoglalja.

Olyan fantasztikus volt ez az amerikai körutam, hogy még mindig a hatása alatt vagyok. Felfedeztem néhány ismeretlen táját, olyat is, ahol turista nem igen jár. A lehető legkülönbözőbb emberekkel találkoztam: indiánokkal, papokkal, gengszterekkel, illegális bevándorlókkal, gasztrobloggerekkel, cowboyokkal. Amellett, hogy láttam, hogyan élnek, az érdekelt a legjobban, mit esznek, milyenek a kulináris gyökereik, milyen szokásokat hoztak magukkal – esetleg egy másik országból. Erről persze az út során készült filmben is beszámolok, de készül egy könyv is az útról, Jamie Amerikája címmel.

És hogy szórakozni is legyen min: nézzétek meg ezt a rövid videót, amit a 4Creative készített, és amivel a sorozatot népszerűsítem Angliában. 

És akkor térjünk rá a mai receptajánlóra! Az egyik kedvenc gyümölcsöm a füge, bár nálunk, Angliában nem terem meg. Sokáig csak az aszalt változatot ismertük – az után a nyolcvanas években a trópusi gyümölcsök után megjelentek a piacokon a friss gyümölcsök is. Az érett, friss fügének nincs párja, és bár mézesen édes, jól párosítható sós dolgokkal, pl. levegőn szárított sonkával, kecskesajttal is.

Friss füge mozzarellával, sült chilivel és mentával

 

Hozzávalók 4 személyre:
6 nagy, friss füge
2 golyó bivaly mozzarella
½ citrom leve
2 piros chili
Füstölt chili & paprika fűszerkeverék
olívaolaj

frissen őrölt bors
1 friss mentaág

Elkészítése: A chilit grillsütőben minden oldalon megsütjük, amíg a héja megfeketedik. Tálba tesszük, műanyag fóliával letakarjuk. A citromlevet tálkába öntjük, felöntjük kétszeres mennyiségű olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk. Közben a chili héja már biztosan felpuhult, óvatosan lehúzzuk. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát csíkokra vágjuk. A bivaly mozzarellát nagyobb darabokra tépdessük – nem kell vágni, szebb, és szerintem finomabb is – ha csak tépkedjük. Éles késsel keresztben, kétszer bevágjuk a fügét, de nem vágjuk át. Utána alul megfogjuk, és ujjaink hegyével kissé megnyomjuk – így kinyílik. Bele is, köré is rakunk mozzarella darabokat. A sajtra fektetjük a sült chili csíkokat, megszórjuk füstölt chili fűszerkeverékkel és néhány mentalevéllel. Az egészet meglocsoljuk az öntettel.  

A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!

Ezek is érdekelhetnek

Friss