Elkészítés: A zöldségféléket alaposan átmosom, meghámozom, megtisztítom, melyiket hogyan szokás. A kelkáposztát felaprítom, a hagymát apró kockákra vágom, a sárga- és a fehérrépát, valamint a zellergumót felkockázom, a petrezselyemzöldet apróra vágom, a virslit felkarikázom.
2 evőkanálnyi vajon egy fazékban megpirítom a hagymát, majd beleadom a kelkáposztát és a felaprított zöldségeket, megszórom kevés őrölt fehérborssal, összepirítom, ráöntöm a fehérbort. Rövid ideig így párolom, meghintem a liszttel, alaposan elkeverem, zsírjára pirítom. Felöntöm a húslével, sózom, borsozom, takaréklángon addig főzöm, míg a zöldségfélék teljesen megpuhulnak. Lehúzom a tűzről, merülő turmixszal összegturmixszolom. Visszateszem a tűzhelyre, lassan beleadom a tejszínt, óvatosan, nehogy összeugorjon, átmelegítem, de már nem forralom.
Amíg a leves készült, egy serpenyőben a maradék vajon hirtelen, többször átforgatva lepirítom a virslikarikákat.
Frissen, melegen tálalom, a sült virslikarikákat adom hozzá levesbetétként.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre