Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Frankfurti koszorú

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A genovai piskótához:
  • 10 dkg átszitált finomliszt
  • 15 dkg átszitált étkezési keményítő
  • 6 közepes tojás
  • 1 csipet só
  • 22,5 dkg porcukor
  • 4 teáskanál víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 16,5 dkg megolvasztott, langyosra hűtött vaj
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg sűrű meggylekvár
  • 12 szem cseresznye vagy meggy (kompót is jó)
  • A sziruphoz:
  • 11,5 dkg kristálycukor
  • 1,15 dl víz
  • 4 evőkanál gyümölcspálinka
  • A grillázshoz:
  • 30 dkg natúr pörkölt mogyoró (darálva)
  • 0,45 dl víz
  • 30 dkg kristálycukor
  • A vajkrémhez:
  • 6 közepes tojás sárgája
  • 1 dl víz
  • 15 dkg porcukor
  • 36 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2 teáskanál vanília-aroma
  • 4 teáskanál gyümölcspálinka

Elkészítés

Elkészítés: A grillázshoz a cukrot a vízzel elkeverem, vastag falú lábosban felolvasztom és felforralom, majd hozzáadom a darált mogyorót. Ritkán megkeverve addig forralom alacsony lángon, amíg aranyszínű nem lesz. Utána egy alufóliával befedett vágódeszkára simítom, majd 1 éjszakát állni hagyom, hogy megdermedjen.

A tésztához a tojásokat egy tűzálló tálba ütöm, megsózom, hozzáadom a cukrot. Gyöngyöző víz felett kézi mixerrel addig keverem, míg kétszeres mennyiségű, sűrű krémet nem kapok. Leveszem a tálat a vízről, és nagy sebességgel addig keverem, míg ki nem hűl. Hozzáadom a citromhéjat, és további 15 percig keverem. Lassan hozzászitálom a liszt és a keményítő keverékét, óvatosan beleforgatom. Végül kanalanként beleforgatom az olvasztott vajat. Kikent, kilisztezett, középen lyukas tortaformába öntöm, és előmelegített sütőben 45 percig sütöm 175 fokon.

A szirup hozzávalóit összeforralom.

A krémhez a tojások sárgáját egy csipet sóval addig keverem, amíg halvány színű, habos nem lesz. A vizet a cukorral felforralom. A forró szirupot vékony sugárban hozzáöntöm a tojásos keverékhez, miközben mixerrel keverem. Egy másik tálban a szobahőmérsékletű vajat kikeverem a vaníliával, és kanalanként hozzáadom a tojáskrémet. Végül beleöntöm a pálinkát.

A tésztát 4 részre vágom, az alsó lapot megöntözöm a sziruppal, megkenem a lekvárral, befedem a krém 1/4 részével, ráhelyezem a következő réteget. Így járok el, amíg a tetejét rá nem rakom. Utána megöntözöm a maradék sziruppal, bekenem a maradék krémmel, és megszórom a robotgépben összeaprított grillázzsa. A meggyszemekkel díszítem.

Megjegyzés

Apukám születésnapjára késíztettem. - Eszti1324

Ezek is érdekelhetnek

Friss