Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Francia marhahúsos fazék

default user icon
4 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg sovány marha (vagy borjú) hús
  • 3-4 fej nagyobb lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl sör
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • bors
  • kakukkfű
  • babérlevél
  • 2 húsleveskocka
  • petrezselyem
  • rozmaring
  • olíva olaj
  • vaj

Elkészítés

    Elkészítés: A marhahúst a szokásos magyar pörkölt-méretnél nagyobb kockákra vágjuk. Egy vastag falú lábosban két evőkanál vajat felmelegítünk, hozzáöntünk ugyanennyi olajat. Rádobjuk a húst, és minden oldalán megkapatjuk, hogy színe legyen. A húst egy tányérra szedjük, vigyázva, amennyire lehet, hogy a zsíradékot a lábosban hagyjuk. Karikára vágjuk a hagymákat, és a lábosba dobjuk (ha mégis kevés zsíradék maradt volna alatta, egy kicsit kipótoljuk). Állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, megszórjuk a barnacukorral, és azzal is pirítjuk egy kicsit (karamelizáljuk), és ezt is egy tányérra szedjük. Mindkét tányérról, a hús és a hagyma alól is visszaöntjük a szaftot a serpenyőbe, kicsit forraljuk, majd megszórjuk két evőkanál liszttel, elkeverjük benne, és felöntjük a sör nagyobbik részével és elkeverjük benne a húsleves kockát (ha nem lenne elég sós, sózzuk).
    Egy olyan lábasba, melynek a füle levehető vagy fém leterítünk egy sor hagymát, erre rákanalazzuk a marhahúst, majd a tetejére megint hagyma jön, és leöntjük a szafttal. Pont el kell lepnie, tehát,ha kevesebb, ráöntjük a maradék sört, esetleg vízzel is pótolhatjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a gerezd fokhagymát, a babérlevelet és kakukkfűágat, rozmaringot, a petrezselyem csokrot. Befedjük, és 180°C-os sütőben minimum 2.5 órát, de inkább többet ,sütjük.
    Friss péksüteményből (legjobb persze a baguette) készült, fokhagymával megkent pirítóssal tálaljuk, de a pirítóst megkenhetjük egy kis franciamustárral is, netán, olvaszhatunk egy kis karakteresebb sajtot a tetejére, ízlés szerint.

    Személyes hozzáfűzés: Sör helyett lehet vörösborral is készíteni!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

DrPultos
Hali! Én elkészítettem a boros változatát, és a húsra tettem még egy réteg gombás, pritaminos zöldségragut is. Isteni lett! Köszi a receptet!
CtrlAltDel
Bizony, kedves Kacifánt! Milyen alapon feltételezi egyáltalán azt valaki, hogy van tűzhelyem? Vagy, hogy telik marha, sőt borjúhúsra???? És micsoda hülye ötlet interneten recepteket közölni,hiszen számítógépe sincs mindenkinek, tehát nem mindenki tudja megnézni!!! És, mi van azokkal a halmozottan hátrányos helyzetűekkel,akiknek se internete, se számítógépem, se tűzhelye, se húsra nem telik, sőt, még olvasni se tudnak? Ne állj meg itt a sznobizmus ostorozásában! De, még jobb lenne, ha kevesebb ilyen hülye hozzászólás lenne egy ilyen békés kis oldalon, mint a www.mindmegette.hu. Mert, ha csak azért írsz be, hogy jártasd a pofád és kötözködj, az ezerszer rosszabb, mint a sznobizmus. ;o)
kacifánt
"csak be kell állítani a sütő óráját" - hát persze, minden magyar háztartásban van programozható sütő!!!! Kevesebb sznobizmust!
monoma
Én kicsit felturbóztam a húsos fazekat, szerintem érdemes így is kipróbálni. Szóval, aki szereti, dúsítsa fel húsz-harminc deka erdei gombával (jó a szárított is, csak azt előtte áztatni kell), kaliforniai vagy paradicsompaprika csíkokkal és egy paradicsommal. Nekem egyébként azért tetszik a recept, mert előző este összerakható, így másnap az ember mehet, amerre akar, mert csak be kell állítani a sütő óráját, hogy mikor és meddig süsse, és már a finom, kész kaja vár otthon.

Hasonló Receptek

Magazin