Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Francia mákos krémes

Hozzávalók

  • A mézes lapokhoz:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 7 dkg vaj
  • 1 ek méz
  • 2 db tojás
  • A mákos piskótához:
  • 10 dkg egész mák
  • 4 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 dl étolaj
  • 3 ek víz (forró)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg liszt
  • A krémhez:
  • 3 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

    1. A lisztet összekeverjük a porcukorral és a szódabikarbónával, majd beleszitáljuk egy tálba. Hozzáadjuk a lágy vaj at, a folyékony mézet és az előzőleg kissé felvert tojásokat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát (közepesen lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ha szükséges, kevés lisztet még adhatunk hozzá).
    2. Az összegyúrt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, sütőpapíron kinyújtjuk kb. 22x32 cm-es tepsi méretűre, villával megböködjük, és a tepsi hátlapján előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10 perc alatt világos színűre sütjük. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük.
    3. A mákos piskótához a mákot egy teflon serpenyőben állandó keverés mellett pár pillanat alatt megpörköljük. Rögtön kiöntjük egy tányérra, nehogy a mákszemek megégjenek, és kihűtjük. A tojásokat kettéválasszuk, a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék porcukorral jó habosra keverjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk az olajat és a forró vizet, majd 1-2 percig keverjük még. A sütőporral elkevert lisztet  tojássárgás keverékhez szitáljuk, majd hozzáadjuk a teljesen kihűlt mákot is, és alaposan összekeverjük. Végül apránként, óvatosan a masszába forgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
    4. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, amelyiknek a hátlapján sütöttük a mézes lapokat, belesimítjuk a masszát, és 150 fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve  tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a papírral együtt kiemeljük a rácsra, és kihűtjük egészen.
    5. A krémhez a tojássárgáját simára keverjük 10 dkg porcukorral, a pudingporral és egy kevés tejjel. A maradék tejet forráspontig melegítjük, majd állandó keverés mellett hozzácsorgatjuk a pudingos keveréket. Kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint kikeverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot is.
    6. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, belehelyezzük az egyik mézes lapot, rákenjük a pudingos krém felét. Ráhelyezzük a mákos piskótát, rákenjük a maradék krémet, végül ráhelyezzük a másik mézes lapot. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
    7. Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórjuk, felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

      tengernyi mÁKOS SÜTEMÉNY >>> 

      KRÉMES ÉDESSÉGEK >>> 

      15 ELLENÁLLHATATLAN KRÉMES SÜTI A HÉTVÉGÉRE >>> 

Megjegyzés

Érdemes előző nap elkészíteni és a hűtőben tárolni, mert akkor szépen tudjuk tálalás előtt szeletelni.

kgizike
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes