Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia hagymaleves pirított kenyérrel

MME MME
4.3/5
bonyolult
olcsó
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 5 dkg liszt
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 4,5 dl erőleves (kockából)
  • 1 kávéskanál ételízesítő
  • 2 evőkanál vágott petrezselyem
  • A pirított kenyérhez:
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb franciakenyér (bagett),
  • 3 dkg reszelt parmezán

Elkészítés

Előkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.

Elkészítés: A vajat és az olívaolajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a cukrot, és addig kevergetjük, amíg a cukor karamellizálódik. Aláöntjük az ecetet is, és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, és állandóan kevergetve, 1 percig pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, az erőlevessel és 3,5 dl vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt. Folyamatosan keverjük, amíg a leves felforr, és kissé besűrűsödik. Kis lángon további 25 percig főzzük. Végül a petrezselyemmel ízesítjük.
A sütőt 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A fokhagymát áttörjük. Felforrósítjuk az olívaolajat, és megpirítjuk benne a fokhagymát. A kenyereket kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és mindkét oldalukat megkenjük a fokhagymával. A szeletek tetejét megszórjuk a reszelt parmezán sajttal, és sütőben 5 perc alatt ropogósra pirítjuk. Tálaláskor minden levesestányér aljára egy pirítóst helyezünk, arra öntjük a forró levest.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 259 kcal + 181 kcal

Megjegyzés

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss