Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia fordított almatorta (Tarte Tatin)

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 25 dkg lisztet elmorzsolok 13 dkg margarinnal. Hozzáadok 1 evőkanál cukrot, 1 tojássárgáját, 1 csipet sót és egy kevés vizet (mindig csak picit, annyit, hogy rugalmas tésztát kapjak). Ezután fél órát pihenni hagyom a tésztát.

Megpucolom az almát, és vékony gerezdekre vágom fel. Egy kis lábasban megpirítok 10 dkg cukrot (alacsony fokozaton! pár perc alatt kész a karamell), majd gyorsan belecsurgatom annak az edénynek az aljába, amiben sütöm. Nem baj, ha nem tökéletesen takarja ki a karamell az edény alját, de nagyjából mindenhova jusson. Vigyázat: műanyag fülű edény nem lehet! Én egy fém lábasban szoktam sütni, aminek az alja kb. 20-25 cm átmérőjű.

A meghámozott, cikkezett almával kirakom a már valószínűleg megszilárdult karamellás lábas alját, megszóróm 3 dkg cukorral, rámorzsolok 4-5 dkg margarint.

A tésztát köralakúra nyújtom, ráteszem az almarétegre, picit rányomkodom (könnyebb lesz kiborítani), és forró (180 fok) sütőbe rakom, kb. 40 percig sütöm, amíg a tészta alja (ami látszik) rózsaszínű nem lesz.

Ha megsült, még forrón kiborítom egy tányérra. Jó étvágyat hozzá!

Gyerekkorom egyik kedvenc tortája, ahogy anyukám csinálta!

Ezek is érdekelhetnek

Friss