Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia csokoládétorta meggyel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 4 db L-es tojás
  • 15 dkg cukor
  • 18 dkg rétesliszt
  • 2 evőkanál meleg víz
  • csipetnyi só
  • A töltelékhez:
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 4 tojás sárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 10-10 dkg ét- és tejcsokoládé
  • 0,2 cl + 0,3 cl rum
  • 1 rúd vanília
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • A tetejére:
  • 5-5 dkg fehér- és étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat a cukorral és csipetnyi sóval sűrű-habosra keverjük (robotgéppel magas fokozaton kb. 5-6 perc), hozzáadjuk kanalanként a meleg vizet, majd a legalacsonyabb fokozaton hozzáadjuk kanalanként a lisztet.

Sütőpapírral bélelt 24 cm-es kapcsos formában 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!), kihűtjük, majd keresztben 3 felé vágjuk.

A meggyet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A keményítőt kb. 3 evőkanál meggylében elkeverjük. A maradék levet felforraljuk, és a feloldott keményítővel összeforraljuk. Belekeverjük a meggyet, hűlni hagyjuk, kb. 2 cl rummal ízesítjük.

Az alsó piskótalapot visszatesszük a kapcsos formába, ráhalmozzuk a kompótot, ráhelyezzük a második lapot, és 30 percre a hűtőbe állítjuk.

A krémhez a cukorral kikevert tojások sárgáit gőz felett néhány perc alatt besűrítjük, majd lehűtjük. Ebbe a krémbe keverjük az előzőleg gőzön felolvasztott és kihűlt csokoládét, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével és a kakaóval habosra kevert vajat. Rummal ízesítjük, fél órára a hűtőbe tesszük.

A hűtőszekrényből kivett tortát a fele mennyiségű krémmel megkenjük, ráillesztjük a harmadik lapot, és a maradék krémmel bevonjuk a tetejét és oldalát.

Tetejét megszórjuk fehér- és étcsokiból készült csokiforgáccsal, és kb. 2-3 órát a hűtőben dermesztjük tálalásig.

Megjegyzés

Jobb, ha a piskótát előző nap megsütjük, fóliába csomagolva, hűvös helyen pihentetjük, így másnap könnyebben szeletelhető. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek