Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Francia almatorta IV.

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás
  • 12 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 5 kisebb alma
  • 2,5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál sárgabarackdzsem

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet a sütőporral összekeverjük, átszitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és a tojást, végül belegyúrjuk a vajdarabkákat. Ha nagyon ragadna, rövid időre tegyük hűtőbe a tésztát.

Melegítsük be a sütőt 200 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, kb. 30 cm átmérőjű köralakban. Helyezzük egy sütőlemezre, majd éles késsel vágjuk körbe, hogy szép kört kapjunk. A leeső tésztából készítsünk peremet a tésztánk szélére.

Hámozzuk meg az almákat, vágjuk ketté, vegyük ki a magházukat, majd a cikkeket vágjuk vékony szeletekre. Halmozzunk a tésztánk közepére néhány kis kockára vágott almát, majd rendezzük körkörösen az almaszeleteket a tésztára kívülről a közepe felé haladva, félig egymásra téve a szeleteket. Hintsük meg cukorral, és locsoljuk meg az olvasztott vajjal.

Tegyük ezután a sütőbe, és süssük kb. 45 percig. Majd kenjük meg a felmelegített barackdzsemmel, és toljuk vissza a sütőbe még kb. 5-10 percre. Langyosan tortástálra csúsztatjuk és tálaljuk.

Megjegyzés

Amikor a sütőlemezről a tortástálra csúsztatjuk a tortát, használjuk egy nagy fémspatulát vagy fakanalat.

A melegített dzsembe tehetünk 1 evőkanál cseresznyepálinkát is, ezzel kenjük meg a tortát, így még finomabb, de én nem szoktam a gyerekek miatt. - Bernadetta

Ezek is érdekelhetnek

Friss