Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Főzzünk magyarosan - ChefLaszlo újévi menüje

A magyar gasztronómiai irodalom gazdag tárházában számos olyan művet találhatunk a konyhaművészetről, amelyet nemcsak ékes tollal írtak, hanem tartalmuk az idő múlásával sem évült el. Venesz József, Gerbeaud Emil, Csáky Sándor és Túrós Emil - estig sorolhatnánk azokat a szakács- és cukrászművészeket, akik tudásukkal megalapozták a mai magyar konyhát.

A magyar konyha jellegzetességét a sokféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és a sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakította ki. Az életmód megváltozásával indokolt az ételek finomítása, a liszt és a zsír elhagyása. A magyar szakácskönyvekben szereplő levesek és a főzelékek is elkészíthetőek rántás nélkül. A habarás megoldható csak tejföllel.

A zöldségeket sem jó túlfőzni. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk őket, majd pár perces főzés után leszûrjük és hirtelen jeges vízbe tesszük. A lehült zöldséget tálalás előtt forró serpenyőbe dobjuk, vajat teszünk rá és finomra vágott petrezselyemzöldet. Pillanatok alatt fölmelegítjük és így lesz a zöldségünk ropogós, friss és vitamindús.

A magyar konyha - fokozott zsír- és szénhidráttartalma miatt - igencsak kalóriadús. Ezt ki lehet küszöbölni étolaj használatával és kevesebb tészta, illetve több zöldség fogyasztásával. Mindezek figyelembevételével a hazai gasztronómia legfontosabb célja a jellegzetes ízek védelme, hagyományaink megtartása és újraélesztése.

 

ChefLaszlo újévi menüje:

Káposzta korhelyleves

Elkészítés: A vékony karikákra vágott hagymát zsírban vagy olajon lepirítjuk, enyhén megszórjuk őrölt paprikával. A savanyú káposztát, ha nagyon savanyú, langyos vízben kimossuk, majd hozzáadjuk a hagymához, elkeverjük és vízzel felöntjük. Köménymagot adunk hozzá és egy óra hosszat forrni hagyjuk. Karikára vágott debreceni kolbászt vagy virslit, esetleg kockázott főtt vagy füstölt sonkát dobunk bele és tejföllel tálaljuk.

 

Malactokány

(4 személyre)

Elkészítés: Tíz deka kockázott füstöltszalonnát bőrével együtt világossárgára pirítunk, majd a zsírból kiszedjük. A zsírban megpirítunk egy közepes méretű, finomra vágott vöröshagymát, és egy gerezd átnyomott fokhagymát. Amikor a hagyma leve elpárolgott és kezd barnulni, meghintjük pirospaprikával és majoránnával. Rátesszük a kockára vágott 1 kiló malachúst, elkeverjük, majd kockára vágott paradicsomot és kockázott paprikát dobunk rá. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal, majd felöntjük  fél deci fehérborral és kevés húslével vagy vízzel. Rádobjuk a szalonnát, majd 20-30 percig pároljuk, végül  tarhonyával tálaljuk.

 

Zsemle

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 1 kiskanál só

Elkészítés: Az élesztőt összekeverjük kevés langyos tejjel és felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tesztát jó hólyagosra kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. A megkelt tésztát 8 vagy 16 részre osztjuk, kis labdákat formálunk belőle, és megkent tepsibe helyezzük. Átkenjük tojással, még 30 percig kelni hagyjuk, aztán még egyszer átkenjük, megszórjuk tetszés szerint szezámmal, köménnyel vagy mákkal. Közepes hőmérsékleten 15-20 percig sütjük.

A magyar konyha hódolói - hazánkban és külföldön egyaránt - nagyra értékelik ételeink és cukrászkészítményeink ízeit. Sajnálattal láthatjuk hogy Magyarországon az igazi magyaros éttermek száma rohamosan fogy, de azért még maradt számos jó magyar étterem, amelyek ajánlata továbbra is nagyon csábító...

Ezek is érdekelhetnek

Friss