Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Főzzünk együtt barátokkal!

Barátokkal együtt lenni, vendégül látni talán az egyik legjobb időtöltés. A tartalmas beszélgetések, közös játékok, filmnézések mellett a közös vacsorákra is szervezhető egy-egy baráti társaság.

A vendéglátás azonban időigényes feladat. Nem elég a lakás alapjaiban átforgatni, bevásárolni, még főzni is kell, hogy mire a vendégeink megérkeznek, már minden készen álljon. Ezt azonban kiküszöbölhetjük, ha közösen elkészítendő fogásokkal várjuk a többieket.

A nyár szinte leheli magából a grill illatát, ilyenkor a legegyszerűbb közös főzéssel elütni a vendéglátást. Kell egy bogrács vagy grill, előkészített alapanyagok, néhány lelkes barát és máris készül a tökéletes ebéd vagy vacsora, amiben a háziasszony ugyan tevékenyen részt vesz, de nem egymaga készít el minden fogást. A téli időszakban a grillezés már extrém sportnak számít, de a szép őszi napokat még érdemes kihasználni, ha van egy jó kis szélvédett zug a kertben, ahol fel tudjuk állítani a grillt.

A téli, lakásban való közös főzésekhez két remek szerkezet is segítségükre van. Mindkettő svájci eredetű. A raclette egy közel 700 éves múlttal bíró étel, amit a nyugat svájciak találtak fel. A helyi sajtokat ötvözték zöldségekkel, burgonyával, így hozva létre egy igen laktató és finom fogást. Manapság a raclette-ezés programmá nemesült. Különféle méterű, kivitelezésű elektromos készülékek kaphatóak, amiben elkészíthető az étel. A raclette lényege és lelke a jóféle sajt. A kis tálkákba belekerülnek az előkészített alapanyagok (gomba, hagyma, szalonna, zöldségek, húsok), amiket sajttal fedünk, majd az egészet a sütőben összemelegítjük. Amikor kész, akkor a tányéron várakozó főtt krumplira borítjuk, és sok savanyúsággal körítve megesszük. Meglepően laktató étel, és a raclette mellett nagyon jól lehet beszélgetni, miközben mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti.

Ugyancsak svájci találmány a téli közös vacsorák másik sztárja, a fondü. A XVII. század óta ismert étel eredetileg a szegények konyhai leleményességét tükrözte: hogyan lehet a beszáradt, kemény sajtvéget és az aszott kenyeret felhasználni. Mára igazi parti-étellé vált a fondue, külön sajtkeverékeket állítanak elő, s a piacon megjelentek a közös vacsora zárására tökéletesen alkalmas csokoládé fondue-k is. A fondue esetében egy melegített edényben sajtot olvasztunk, majd hosszúnyelű villák segítségével ebbe kenyeret, zöldséget forgatunk. A harapásnyi falatok könnyen felveszik a sajtot, és mire kihorgásszuk a tálból pont ehetőre hűlnek. A fondünek létezik húsos változata is: itt forró húslevesbe vagy olajba falatnyi bepácolt húdarabokat mártunk, és különfél izgalmas szószokkal fogyasztjuk. A desszertnek szánt fondue olvasztott csokoládéval működik, és leggyakrabban gyümölcsöket, piskótát kínálnak hozzá.

A modern kontakt grillek segítségével a lakásba csempészhetjük a nyár hangulatát, sajnos az azzal járó füsttel együtt. A lakásban való grillezésnél jól gondoljuk meg, hogy hogyan fogjuk a füstöt, illetve a felesleges, terhes illatokat kiűzni az otthonunkból.

Ha sok időnk van és a barátaink nem túl éhesen érkeznek, akkor érdemes sütőben készített ételekkel várni a társaságot. Mármint a recepttel és az alapanyagokkal, s amíg sül a közösen összekészített étel, addig nyugodtan lehet társasjátékozni, beszélgetni, egy-egy pohár aperitiffel rákészülni a vacsorára. A közösen készített vacsorák sztárja a pizza, ahol mindenkinek jut egy felület, amin kiélheti magát, mindenki készíthet olyan pizzát, amilyenre vágyik, dekorálhatja, megpakolhatja. Nagyon jó még a lasagne, illetve minden olyan étel, ami nem igényel túl sok edényt, túl sok energiát és időt.

A különféle natúr húsos vacsorákat is könnyedén elkészíthetjük együtt. Amíg a csapat egy része a salátával van elfoglalva, addig valaki megterít, és van, aki az előre pácolt, fűszerezett húsokat kisüti. Ugyanígy gyorsan és közösen összeállítható szinte bármilyen wokban készíthető étel. Egyetlen alapszabálya csupán, hogy jó minőségű wokkal dolgozzunk, hiszen az tud olyan hőmérsékletet biztosítani, amiben gyorsan és egyenletesen készül el minden hozzávaló.

A közösen előkészíthető és közösen elkészíthető ételek sorába tartozik még a rövid múlttal rendelkező, de annál népszerűbb wrap, ami a mexikói tortilla tekercsekből nőtte ki magát. Manapság már mindenfélével töltik, s bár az igazi az, ha magunk sütjük a lapokat is a vacsorához, de nyugodtan vehetünk bolti lapot, a hangsúly úgyis a tölteléken van. A töltelék általában valamilyen vékonyra szelt sült hús vagy sonka, zöldségek, némi sajt, fűszeres szósz, esetleg főtt tojás. Az eredmény egy egyedi, gazdag, ízes tekercs, amely tökéletesen tükrözi a készítője ízlését. Az édességként igen népszerű palacsintát sós formájában is készíthetjük, s tölthetjük ugyanúgy, mint a wrap-ot. Mivel más állagú tészta, ezért érdemes inkább krémes töltelékekben gondolkozni, s külön tálba kínálni mellé a salátát.

A hagyományos, édes palacsinta tényleg a közösen készített desszertek alapja. A közös palacsintázásnál nem az a fontos, hogy együtt keverjük ki a tésztát, hanem az, hogy a készülő palacsintákat rögvest fel tudja falni valaki. Ha 4-5 kencével, lekvárral, egy tál cukrozott darált mákkal vagy dióval is készülünk, igazi ízkavalkádot teremthetünk a palacsintáinkban. Ugyanez igaz a gofrira is, amihez – a felsoroltakon kívül - már csak tejszínhabra van szükség a tökéletes élvezethez.

A közös főzések esetében azonban tartsuk szem előtt, hogy a barátaink feltehetően éhesen érkeznek hozzánk, így készüljünk valamilyen falatkákkal, ami ugyan nem veszi el az étvágyukat, mégis tudnak csipegetni belőle. Ez azért is fontos, mert különben a főételhez való alapanyagokat dézsmálják meg. Ilyenkor jó egy kevés sós csonthéjas, esetleg valamilyen mártogatós, amihez vékonyra szelt zöldségeket kínálunk, a lényeg, hogy legyen valami, de ne túl sok.

Wrap

4 wrap lap avagy tortilla lap
Saláta:
1/2 fej jégsaláta
2 marék rukkola
2 marék madársaláta
2 hámozóval vékonyra szelt répa
10 dkg reszelt füstölt sajt
Belevalók:
50 dkg tarja
4 tojás
4 paradicsom
10 dkg kuszkusz
3 füge

A tarját tokányhúsnak megfelelő csíkokra vágom, majd sózom, borsozom és olíva olaj- vaj keveréken ropogósra sütöm. A tojásokat héjában megfőzöm, majd felszeletelem és egy tálra rendezem. A paradicsomot vékony cikkekre metszem. A kuszkuszt sózom, zöldfűszerekkel keverem, majd forralt vízzel felöntöm (egy ujjnyival öntöm túl a tálban lévő kuszkuszt), és fedő alatt hagyom párolódni. A fügéket is kisebb darabokra vágom.
Végezetül előszedem a wrap lapokat, minden tálat az asztalra teszek, előszedem az édes chiliszószt, a ketchupot, a tabascót és hagyom, hogy mindenki összeállítsa a  neki megfelelő wrapot.

Pizza

A tészta:
37,5 dkg finomliszt
7 g szárított élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál cukor
2 csipet só
2,5 dl meleg víz
A paradicsomos ragu:
40 dkg hámozott paradicsom konzerv formájában
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

A liszthez hozzáadom az élesztőt, a cukrot és a sót, majd a meleg vízzel és az olajjal rugalmas tésztává dolgozom. A kész tésztát olajjal kikent tálba teszem, konyharuhával fedem, és legalább egy órát hagyom pihenni.
A pizzára való raguhoz olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Sózom, borsozom, majd felöntöm a paradicsomkonzervvel, és úgy fél óráig nagyon takarékon hagyom rotyogni.
A kész tésztát lisztes deszkára borítom. A tészta meglehetősen lágy, de érdemes nem agyon lisztezni, mert ettől a lágyságától lesz kisütve olyan finom.
A tésztát 4 gombócra szedem, 10 percet pihentetem, majd lisztes deszkán nyújtom. Sütőpapíros tepsikre fektetem. A ragut eközben kissé hagyom kihűlni, majd a tésztákon elosztom. Ekkor teszem a feltéteket és a sajtot a pizzára, majd a pizzákat a 250 fokos légkeverésen duruzsoló sütőbe tolom, és kb. 10-15 perc alatt készre sütöm.

Ezek is érdekelhetnek

Friss