Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Főzelék, leves, mártás: gondolj másképp a salátára!

A klasszikus tavaszi menük között biztos dobogós a tojásos nokedli, fejes salátával. Ha ez az étel asztalra kerül, akkor visszavonhatatlanul itt a virágillatú tavasz és a sarkon túl már a nyár vár ránk. Ám a salátára érdemes gondolnod akkor is, amikor tartalmasabb ételt szeretnél, mint egy könnyű saláta.

A fejes saláta ázsiója az utóbbi tíz-tizenöt évben, a különféle ropogós, izgalmas salátafélék betörésével valamelyes megkopott, hiszen a jégsaláta, a római saláta, a lollo saláta, a cikória, a tölgysaláta, a radicchio, a kínai kel mind-mind változatos alternatívát kínáltak helyette. Az azonban tény és való, hogy a tojásos nokedli mellől semmi ki nem ütheti, ott fix és örök helye van a friss, zsenge fejes salátának.

Salátaleves és -főzelék

De nem csak klasszikus saláta formájában kerülhet az asztalunkra ez az alapanyag, a fejes salátát egyéb fogásokba is belekomponálhatjuk. Klasszikus, bár kissé elfeledett étel a salátaleves, illetve a saláta főzelék, amelyeket manapság inkább csak az elválasztás környékén járó kisgyerekek számára szoktak kínálni.

Párosítsd más zöldségekkel!

A friss fejes salátából készített leves vagy főzelék nem igényel túl komplikált fűszerezést, egyik legjobb partnere a friss fokhagyma, de snidlinggel, újhagymával vagy épp szerecsendióval is érdemes készíteni. A leveshez és a főzelékhez érdemes egy lazább, dinsztelt vöröshagymával, fokhagymával ízesített fehér rántást készíteni, ebbe tenni az alaposan megmosott, nagyobb darabokra szedett salátát. A saláta hamar megfonnyad, összeesik, így viszonylag rövid idő alatt el is készül az étel. A salátás ételeinket kevés sóval, pici természetes édesítőszerrel, s szintén nem túl sok ecettel, citromlével könnyedén kedvünk szerint hangolhatjuk. Rántás helyett természetesen készíthetjük habarva, önmagával vagy kevés főtt krumplival sűrítve vagy akár staubolva.

Tegyél mellé fűszernövényt!

Mind a leves, mind a főzelék könnyedén ízesíthető különféle zöld fűszerekkel is. Jó és kézenfekvő választás lehet a petrezselyem, illetve a kapor, de nyugodtan fűszerezhetjük kakukkfűvel, kevés oregánóval, bazsalkommal, tárkonnyal, turbolyával, zsázsával, zsályával vagy épp korianderrel. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss