Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Főtt marhaszelet erdei gombás raguval

Hozzávalók

  • 1 kg marhaszegy
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 8 dkg gomba (szárított vegyes erdei vagy 40 dkg. friss)
  • 2 fej vörös hagyma
  • 2-3 gerezd fok hagyma
  • 1 db paradicsom (nagyobb hámozott)
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • kevés só
  • bors (frissen őrölt)
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika (őrölt csemege)
  • 1 kiskanál csilipehely
  • kevés petrezselyemzöld (friss, vagy szárított)
  • kevés sertészsír

Elkészítés

    1. A marhahúst egy darabban, enyhén sós vízben néhány szem borssal, fedő alatt hosszú időn keresztül, gyöngyözve feltesszük főni. Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csíkokra vágjuk. A szárított gombát annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk (lehet friss erdei gombából is csinálni, de a kereskedelemben kapható keverék, a legfinomabb, szárított erdei gombákból van összeállítva).
    2. A paradicsomról lehúzzuk a héját (vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrővel a vízbe mártjuk. Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, könnyen lehúzható róla a héja). A vöröshagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk.
    3. Ha a hús megfőtt, kivesszük a főzővízből, száraz felületre fektetjük, lecsöpögtetjük. A főzővíz egy részét, mint kitűnő alaplevet, felhasználjuk a raguhoz. A maradék alaplét lefagyaszthatjuk későbbi felhasználás céljából, vagy zöldségeket, tésztát belefőzve kitűnő levest készíthetünk belőle.
    4. Nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kisült zsírján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk. Enyhén megsózzuk. A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk, majd rövid idő után a fakanállal szétnyomjuk. A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt. Felforraljuk.

    5. Kevés csilipehellyel, petrezselyemzölddel, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével. Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményítőt szitálva rá ismét elkeverjük.

    6. Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrítjük. A meghűlt húst ujjnyi, vagy ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát, vagy galuskát főzünk mellé, és bőséges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre. Tejföllel is tálalhatjuk, ha valaki még igényel hozzá.

Megjegyzés

Nemcsak az ünnepi asztalra, bármikor tálalható. A főtt hús levéből pedig gazdag zöldséges levest készíthetünk.

hajduistvan
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin