Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Foszlós fonott kalács ( a hagyományos recept)

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 6 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 db tojás a kenéshez.

Elkészítés

    1. 1/2 dl langyos tejben keverjünk el 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, beleteszünk 1-2 ek lisztetet, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót és a cukrot. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az olvasztott vajat, a tojást, tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a többi langyos tejet. Elkezdjük dagasztani. Egy ideig nagyon ragacsos, de ne tegyünk hozzá lisztet, szépen le fog válni a kezünkről és a deszkáról. Ha ezzel megvagyunk, nejlonzacskóval, folpackkal letakarjuk, és 40-50 percig meleg helyen kelesztjük.
    2. Miután megkelt, kiborítjuk a deszkára, 4 részre osztjuk - vagy ahány ágból fonatot tudunk készíteni - kis cipókat formálunk belőle, letakarjuk, 10 percig állni hagyjuk. A cipókat kinyújtjuk, kihúzzuk a kellő hosszúságúra. A rudak végeit összecsippentjük, a kalácsot megfonjuk. 
    3. Sütőpapíros tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással, a pulton hagyjuk 30 percet kelni. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük, a kalácsot  újra lekenjük, mielőtt a sütőbe tesszük. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

      A LEGFINOMABB FONOTT KALÁCS: VIDEÓ AZ ELKÉSZÍTÉSÉRŐL >>> 

      FONOTT KALÁCS - POFONEGYSZERŰEN! >>>

      13 ISTENI FONOTT KALÁCS A HÚSVÉTI ÜNNEPI ASZTALRA! >>>


Megjegyzés

Az első kalács, ami ugyanolyan állagú, mint a bolti, könnyű, foszlós.

Hegyipatak
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

X

Nem ez a legjobb Foszlós fonott kalács ( a hagyományos recept) recept?


Magazin