Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés
Kategóriák

FÓRUM

Kategóriák

Tartósítószer,szója,konzerváló anyag.Hogyan védem ki.

63
Csak belépett felhasználók szólhatnak hozzá!
hitildike 13 évvel ezelőtt
Szia Kriszti.Üdvözllek a topicon.Bár én indítottam ,majdnem elvesztettem az átállással.Én volnék Hit,de nevet kellett vátsak,hogy erre az új módira betudjak regizni.Látom érted miről szól az aggodalmunk.Most csak üdvözöllek,majd belehúzunk reci cserébe is.Ma nem igazán érzem jól magam de jövök.Pusz Ildikó
AKriszti 13 évvel ezelőtt
Igazad van, Teri, mindenben! Száz százalékig egyetértek. Nagyon kell olyan kis dolgokra is figyelni, mint az ízesített teák, egyéb vacakok. Viszont ezekkel van tele a bolt! Én pl egyszer végignéztem minden! *cukormentes* rágógumit, és egy sem volt, amit ne aszpartámmal édesítettek volna! Viszont ha egyszer megtalálod azt, amivel helyettesíteni lehet, akkor viszonylag egyszerű beszerezni - bár nem annyira, mert pl nekem a rágóért a Nagykörútra kell mennem, holott a peremkerületben lakom - , de legalábbis tudod, hogy hol találod. Akkor van a kavarodás, amikor valami új terméket kell átnézni, hogy mi is van benne. Érdekes lehetett az a műsor, ahol felborították a családok életét. Szerintem a legtöbben - a szívünk mélyén - tudjuk, csak nem veszünk róla tudomást, illetve nem tudjuk PONTOSAN, mi is az, ami annyira egészségtelen az étrendünkben. Pedig csak egy icipicit kell vele foglalkozni, és felnyílik a szemünk! Nekem a 90 napos diéta kapcsán esett le, hogy miben mi van (azt aztán abbahagytam, de nem ez a lényeg), és azóta nézem az összetevőket. Szóval, kell egy kezdő lépés, mert egyébként úgy élünk, mint a robotok, vagy a zombik. Csak megyünk a boltba, és gondolkodás nélkül rakjuk a kosárba a dolgokat.
AKriszti 13 évvel ezelőtt
Ja, még annyi, hogy készételt én sem veszek azóta, és az amerikai gyorséttermeket is kerüljük. Max gyrost veszünk, ott legalább látom, hogy szárazon sült pulykahúst és nyers zöldségeket kevernek össze. Jó, lehetne vitatkozni azon is, hogy milyen zöldségek azok, meg mivel fűszerezik a husit, de néha el kell menni valahova kajálni. Nekem semmi kifogásom a vega kaja ellen, gond nélkül elvagyok vele. Ezért ha tudtok recepteket, én szívesen venném. Bár azért teljesen vega nem lennék, szerintem szükségünk van állati fehérjékre, legalábbis elég nehéz pótolni növényekből, de ez persze felfogás kérdése is. Ez a topic úgysem a vegák és húsevők ütközési helye, szerintem mindenkinek igaza van - amit eddig írtatok - , úgyhogy írjatok okos tanácsokat és hozzászólásokat!:)
AKriszti 13 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nagyon örülök, hogy ezt a topicot indítottátok, mert én is hasonló dolgokon gondolkodom, mióta egyáltalán elkezdtem azzal foglalkozni, hogy mit eszünk, és mi van abban, amit eszünk, vagyis 1. kb fél éve, ami nálam a teljes életmódváltást jelenti. Nem vagyok allergiás, de nem szeretnék szemetet enni, vagy adni a családomnak. Amikor elkezdtem tanulmányozni a boltban vásárolható termékek összetételét, rájöttem, mennyi felesleges dolgot viszünk be a szervezetünkbe. Mostanra már a gyerekeim is áttértek valamennyire egy egészségesebb életmódra. Az 11 éves fiam duci volt, és ez nagyon zavarta, mindig a pocakja miatt sírt. Nem ezért tettük, de miután leépítettünk bizonyos dolgokat az étrendünkből, azóta - a folyamat melléktermékeként, pár hónap alatt! - az ő pocakja is lement. Nagyon büszke, mikor megjegyzik az emberek a változást! annyit tettem, hogy kivettem a gyerekeket az iskolai étkeztetésből, és én főzök itthon. Piacról veszem a zöldséget, gyümölcsöt, a húst is, egy olyan helyről, ahol mindig friss (csak baromfit eszünk). A cukrot teljesen elhagytam az étrendünkből, és nem veszek üdítőitalokat, chipset, ropit, stb-t. Aszpartámtartalmú dolgokat sem, mint a *cukormentes rágó*, pl xilites rágógumit veszek nekik, bioboltban lehet kapni. Én magam teljes őrlésű pékárut eszem, erre a gyerekeket még nem tudtam rászoktatni, de nem akarom egyszerre lerohanni őket. Viszont a lisztünk már olyan. Csak ezzel a változtatással sokkal jobban érezzük magunkat! Viszont még mindig rengeteg problémám van, olyanok, amiket Ti is megfogalmaztatok: 1.hol lehet beszerezni a lehető legtisztább biozöldséget, gyümölcsöt, húst? Teljesen tisztát úgysem lehet, mert ahogy írtátok is, a föld, a víz, a levegő stb. De legalább ne kezeljék vegyszerekkel, ne etessenek az állatokkal hormonokat, stb-t. A párom épp tegnap verte ki a hisztit - ő az egyetlen, akit még nem lehetett meggyőzni a családban, de legalább abba belement, hogy titokban egye az ipari édességeket, ne a gyerekek előtt - , mert rájött, hogy a bio tej 200 forinttal drágább, mint a nem bio. A válaszom az volt, hogy a kemoterápiára jóval többet el kell majd költeni, ha csupa szemetet eszünk. Ő viszont azzal vágott vissza, hogy ki tudja, tényleg bio-e az a tej. 2.Valóban, egy csomó dolgot nem lehet megenni, mert telenyomatják szójával, meg ki tudja, mivel. Virsli összetétele: mechanikusan (?) nyert pulykahús, ivóvíz, pulykabőr (fúj!), antioxidánsok (inkább nem részletezem), szójafehérje, nátrium-nitrites só, tartósítószer, emulgeálószerek, ízfokozó:nátrium glutamát, stb-stb. A szalámikban cukor(!!), bármennyire is próbálod kiiktatni ezt a káros anyagot, mindenbe belecsempészik. Én próbálok olyanokat nem megvenni, amiben ilyen darálék-dolgok lehetnek, de akkor tényleg maradunk a színhúsnál, ami néha unalmas, meg vannak ételek, amibe jó lenne rakni kolbászt, virslit. 3. Ellentmondásos dolgokat hallottam arról, vajon a tehéntej ártalmas, vagy jótékony hatású. Mind a kettő mellett érvelnek szakemberek is. Ti mit gondoltok erről? 4. Ahogy a cukor történetét átnéztem, és azt, hogy mennyit eszünk belőle átlagban manapság (50 kg/fő évente, szemben a 19 századi 2 kilóval!), rájöttem, hogy ez nagyban hozzájárul a civilizációs betegségekhez. Ti mivel helyettesítitek a cukrot, ha mégis édes ízre van szükség? Sütik, pl. Egyelőre ennyi jutott eszembe, bocs, hogy kicsit hosszú, és nem mindig összefüggő!:)
Nehézbombázó 13 évvel ezelőtt
A kenyeret én is magam sütöm, készételt, konzervet sosem veszek, felvágottakat is keveset. Kajáldákba is nagyon ritkán járok, tehát magam kutyulok otthon. Az alapelv szerintem, hogy nyers hozzávalókat használjunk, ha tehetjük, megbízható helyen vegyünk húst, zöldséget és tejterméket, na, ez a legnehezebb. A műsz@rokat is kerülni kell, az aromával ízesített teákat, üdítőket, cukrászati termékeket. A cukrászok pl. nagyon sok mű dolgot tesznek a sütikbe, hogy még szebbek, ízesebbek legyenek, a tejszínhab is növényi zsiradékból van, ezért olyan tartós. Ezek kiragadott példák, de átgondoltan vásárolni csak eleinte tűnik bonyolultnak. Egy idő után megtanulja az ember, mit ne vegyen meg. A szülők felelőssége óriási, hogy a gyerekeknek ne kelljen egész életükben betegségekkel küszködniük. A Spektrumon volt egy sorozat (Tudsz-e élni nélküle?), Angliában egy családot rávettek, hogy az addig csak készételekből összeállított étrendjüket felejtsék el. Az asszony teljesen összeomlott, mert kiderült, hogy tulajdonképpen nem tudott főzni (minek is, mikor csak a mikróba kellett betenni a kaját és 10 perc múlva ehettek), elúszott az ebéddel, szinte vacsora lett belőle, mert nem tudta gyakorlat híján megszervezni a főzést. Pedig nem járt el dolgozni! Ennek a családnak mind a négy tagja kórosan elhízott volt. Egy másik családtól a tévéket vették el egy hónapra, tragikomikus volt, hogyan reagáltak rá, egyre hisztisebb lett mindegyik. Nem tudtak mit kezdeni egymással. Jamie Oliver pedig az iskolai étkeztetés megreformálásába kezdett bele (mostanába adják a sorozatot, nagyon tanulságos), megdöbbentő volt, hogy a gyerekek nem voltak hajlandók a pizzán, hamburgeren, sültkrumplin kívül semmit megenni, a frissen készített sült csirke, zöldségek sorra a szemétben landoltak. A szakácsnőkről is kiderült, hogy fogalmuk sincs ezeknek az elkészítéséről, és háborogtak is, mert jóval több munkájukba került. Több iskolában is próbálkozott, végül sikerrel járt, a hatóságok is támogatták, és csak kicsivel került többe ez az étrend, mint a műkaják. A gyerekek pedig rájöttek, hogy meg lehet enni az egészséges ételeket is. Egy családdal megbeszélte, hogy egy hétig nem esznek csak frisset, nem kapnak a gyereket csokit, csipszet, meg hasonlókat, és megdöbbentő volt, hogy a gyerekek már egy nap elteltével nyugodtabbak, pihentebbek, figyelmesebbek lettek. Persze, mert nem itták a kólákat, ami tele van koffeinnel, a többi üdítőben is a hozzászokást elősegítő anyagok vannak. Ha tudnák ezeket a szülők, vajon mérgeznék-e tovább a gyerekeiket? Szép hosszú lett az értekezésem.:)
HIT
HIT 13 évvel ezelőtt
Szijjja Nehézbombázó.Végre valaki aki belép az általam indított topicba.:):):):):) Egyet értek veled,hogy mindenki írjon reciket,hogy mit készítünk házilag a sok feltúrbózott kaja helyett.Én nagyon husis vagyok,de a vércsopi diétám csak csibét és pulykát enged.Igaza van ,kifigyeletem,ha olyat eszem ami tilott,lepüffedek ,jöhet a vízhajtó.Ha nem csak magammal foglakozom,(miért is tenném)a családnak is készítek tuti kajcikat.Csak a hozzávalókat nem garantálom.Nincsen is tartósítószer,konzerváló anyag.Legyen ez 1 ilyen topic. Nem baj ha nem husis,azt is elkészítjük.Én írtam már a receptkűldőben mind,lehozták.Írjatok mi sasolunk. Én kenyeret,májkrémet,juicét,disznósajtot(főtt fej)itthon készítek,lakótelepi konyhában.Szóljatok hozzá,hátha segítünk egymáson.Írjatok reciket,Pusz, ILdikó
Nehézbombázó 13 évvel ezelőtt
Szia Zsófi!:) Szerintem is, nyugodtan másold be a receptjeidet ide. Sokan küzdenek különféle allergiákkal, biztosan örülnének neki. Nekem szerencsére (egyelőre) nincs ilyen problémám!]: Kivédeni a tartósítószereket teljes mértékben nem tudjuk, sajnos. Mert a bio sem biztos, hogy bio. Riporter megkérdezte a piacon \"bioélelmiszert\" árusítóktól, hogy megengednék-e, hogy bevizsgálják a termékeiket, 10-ből 9 nemet mondott! Amit legalább tehetünk, hogy nem használunk félkész vagy készételeket, vagy csak nagyon keveset. És a gyerekeket szintén minél kevesebb vacakkal etetjük, pl. nem adunk nekik színes cukros vizet, csipszeket, stb. Tudom, nem könnyű ebben a világban, amikor pl. tegnap a közértben a nagymama azt mondta a kb. kétéves nyűgös unokájának: ha rossz leszel, nem kapsz csipszet! :*Teri
HIT 13 évvel ezelőtt
Alice.:):):) Van még 1 gondolatom mint vegához.Tudom nem akarsz megtéríteni(nem is tudnál)Be tudsz Te szerezni bió termékeket?Ha igen megtudod fizetni?Ha nincs permetezve ,tudod milyen földben termelték?Milyen káros szennyeződésnek van kitéve fejlődése során?No erről beszéltél Te,hogy akármit eszünk,most minden életveszélyes.Sem a tejtermékről sem egyébről nem tudjuk,mivel szennyezték.Emlékezz a paprika,saláta,piros- paprika botrányra.Így Te nyugisan vagy vega?Ha mi magunk befőzünk,ott a szalicil.Rákkeltő. Lecseréltük nátrium benzonátra.Tudjuk az mit árt?.Neeeem.Akkor most melyőnknek jobb?Én kettőtől halok,mert husit is zöldségeket is eszem.Nagyanyáink idejében csak matador volt, a krumpli bogár ellen.Most kiderült,hogy az unokám soha olyat nem evett,de az ő vérében is kimutatható lenne.No erre varrjál gombot.Együnk,vagy legyünk.Nyugodtak?Nem.Szia.Ha van ötleted írjál,mert azért zöldségfélét is eszünk.Ildikó
HIT 13 évvel ezelőtt
Helló Alice . Én akor is íííímádom a husit.Az egy dolog,hogy én olyan városban lakom,ahol van kertváros és termelőtől veszem a pipit.Szia
alice_ 13 évvel ezelőtt
Szisztok lanyok ! Most mondok eggyet :-) : nem kell hust enni Ne vegyetek szemelyes sertesnek...nekem konnyu...vega vagyok. Nem csak az egeszsegem miatt lettem vegetarianus, inkabb egyebb dolgok gyoztek meg. Nem akarok \"teriteni\" senkit. A kissebb gond a hus eves, a nagyobb gond a MILYEN hus. A hus keszitmenyek (felvagottak stb) ugye adalekokkal vannak tele. De (!) a szin hus sem koser, mert meg mozgo allapotaban tele injekcioztak hormonokkal es gyogyszerekkel. Na meg a tapszerek... Tomeggyilkosok az ipari elelmiszer gyartok. Idealis volna falun felnevelt, hazi termelesbol szarmazo hust enni. Hus tema lezarva. A tobbi elelmiszerrel is hasonlo a helyzet. Peldaul a narancs eletebe mar akkor bele szolnak mikor meg a fan van. Mar kepesek narancssarga festekkel kezelni a narancsot!!! Hogy szep narancsszinu legyen !!! Hihetetlen mit muvelnek. Valyon nagyanyaink hogyan oldottak meg a csalad ellatasat? Mifelenk 6-8 gyerek volt a standard. Es nem volt a supermarket, a felkesz kaja, a honapokig eltarthato akarmi. Meg hutoszekrenyuk sem volt. A \"jeges ember\" jarta az utcat nyaron, ellatva a tehetosebbeket jeg tombokkel. Reg volt...igaz...De normalisabb es egeszsegesebb embereket neveltek fel ! Nem mindig az uj dolgok/szokasok a jobbak. Sokszor vissza kellene lapozni a regi idokbe, valaszt kaphatunk kerdeseinkre. Bocsi ha elragadtattam magam. Mostanaban kutatom a netet ebben a temaban, es elkepeszto dolgokat fedezek fel. Korulottunk zajlanak, es mintha nem akarunk tudomast venni roluk. Betegebbek az emberek mint barmikor maskor! A tudomany es a technika vivmanyai - falra borso. Na megegyszer bocsi !
HIT 13 évvel ezelőtt
Helló Zsófi.:):):) Abból nem tudom én még csak pulykából ettem.:P:P:P Gyanítom,hogy egy kicsit szelídebben fűszerezve.Én disznó húst sem eszem ezért,a kocsonyát is pulykából főzöm,persze disznó bőrrrel,hogy legyen altató anyaga. Ezen a topicon nem igen írogat senki,tehát nem zavarna mást,ha írnál reciket.Lehet,hogy még fel is pörögne. Üdv Ildikó(F)
szofi42 13 évvel ezelőtt
Hello Ildikó, Én ugyan nem vagyok allergiás, de 6 hete szigorú kandida diétán vagyok, úgyhogy tudom milyen az órákat eltölteni az élelmiszer boltban, és egyesével átnézni minden étel összetevőit, nehogy olyan legyen benne, amit nem ehetek. És lényegében semmit nem ehetek, úgyhogy marad az estenkénti főzőcske - zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, és legfeljebb sovány csirke v. pulyka... Hát mit ne mondjak nem könnyű. Bár azóta teljesen rákattantam a főzésre. Kár, hogy itt nem lehet spéci diéta szerint feltölteni receptet, lenne már egy tucat :) Ildikó, áruld el légyszi, hogy kell csirkéből kolbászt csinálni? Zsófi
HIT 13 évvel ezelőtt
Helló. Ildikó vagyok .Számomra sok gondot okoz a táplálkozásban,hogy a készen vásárolt élelmiszerek többségére érzékeny vagyok.Hentesárút nem ehetek,mert szójával dúsítják.Orrom körűl,homlokomon,piros hámló folt jelentkezik.Nem bírom a tartósító szereket sem,fent említett okok miatt.Nem allergia,(csak)érzékenység.Szeretem a husit,de sok a macera,a házi előállítással.Panelban nehezen tudom megoldani a kolbászka előállítást,füstölést.Síma sűlt husi,1 idő után uncsi,még ha váltogatom is a fűszereket. Nehezíti a helyzetemet,hogy én csak baromfi húst eszem.Biztos vagyok benne,hogy nem egyedi a problémám.Csatlakozzatok dumcsizzuk ki.:):):):)

Magazin