Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Forking-diéta

Valójában nem diéta a Forking-módszer, hiszen nincsenek receptjei, szabályai, nem tilt semmit, még a kalóriákat sem kell számolni. Játékos és könnyű mód viszont a fogyásra. Nem kell hozzá más, mint egy kés, egy villa és egy kanál, ám ezeket megfelelően kell tudni használni.

Egy régi bölcsesség szerint „reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus”. A Forking-módszer alapja is ez a mondás. A szervezet ugyanis másképp működik a nap különböző óráiban, másképp emészt, bont le, halmoz fel. A módszer tehát szabályozza a táplálkozást, mégpedig késsel, kanállal, villával.

Hogyan is kell ezt elképzelni? Vacsorázni például csak villával szabad. Tehát csak olyan ételeket ehetünk ebben a napszakban, amit ezzel az evőeszközzel tudunk enni. Nem ehetünk például mogyorót (ehhez az ujjakra lenne szükség) vagy fagylaltot (ehhez kanál), de húst sem (ez kés nélkül nehezen menne). Ebédhez mindhárom evőeszközt használhatjuk, de az ujjainkat nem. A reggeli szabad: itt kézzel-lábbal, evőeszközzel… bármit ehetünk.

Összefoglalva a Forking-módszer:
- reggel bármit lehet enni
- délben csak evőeszközzel, ujjak nélkül
- este csak villával

A módszerben minden táplálék megengedett, de nem mindegy, hogy mikor fogyasztjuk.

Reggel - kéz, kanál, villa, kés

A reggeli legyen gazdag, mintha csak királyok lennénk. Ezzel megfelelő energiát biztosítunk a szervezetnek egész napra, és nem fogunk torkoskodni a többi étkezésnél. Ha nem vagy éhes reggelenként, meglátod, hogy a módszernek – és a sovány vacsoráknak – köszönhetően megjön majd a reggeli étvágyad.
 
Mit együnk elsősorban?
Legyen ez igazi villásreggeli. 2 tükörtojás, 2 szelet sonka, 2 szelet kenyér vagy 10 dkg sajt, 2 szelet kenyér, 2 dkg vaj. És persze kávé, tea.

Mi tilos?
Semmi. Esetlegesen próbáljuk meg elkerülni a túlzott cukorfogyasztást, ugyanis a cukortól megnő az inzulintermelés, majd gyorsan visszaesik: és hamar megéhezünk.

Délben - kés, villa, kanál

Mit együnk elsősorban?
Mindent, amit evőeszközzel lehet. Húst, halat, zöldséget, rizst, krumplit…

Mi tilos?
Amit kézzel, vagyis ujjakkal lehet enni. Ilyen például a kenyér, a szendvics. Ha gyorsan kell étkezned, vagy úton vagy valahol, akkor is inkább salátát egyél. Kerüld a pizzát, a palacsintát, a gofrit, a sült krumplit és a hamburgert.

Este – villa

Mit együnk elsősorban?
Mindent, amit – normális körülmények között - villával lehet. Ha nagyon igyekszünk, fagylaltot is tudunk villával enni, de nem ez a normális… Tehát: együnk zöldséget, salátát, rizst, halat. Ez utóbbi sok ásványi anyagot tartalmaz, viszont kevés kalóriát (kivéve a lazac, pl.)

Mi tilos?
Húst például tilos enni, mivel a gyomornak hosszú időre van szüksége a megemésztéséhez (több mint 4 órára!). A leves is kerülendő este, mivel az ásványi sókban gazdag folyadék megterhelné a szervezetet. Ha édesre vágysz, készíts magadnak egy gyümölcsteát vacsora után.


Étkezések között

- Gyümölcsfélék nem szerepelnek sem az ebédben, sem a vacsorában. Fogyassz ezért belőlük étkezések között.
- Délután 5 felé uzsonnázz egy szelet étcsokit és gyümölcsöt!

További diéták >>>

Vezess fogyinaplót! >>>

90 napos diéta >>>

Tippek diétához >>>


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss