Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fordított francia almatorta

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 3 evőkanál hideg víz
  • A karamellás almához:
  • 1 kg alma
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a porcukrot, a hideg vajat ráreszeljük. Utána addig morzsoljuk, míg az egész morzsássá nem válik, ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és a tésztát fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe rakjuk.

Az almát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük. Egy 24 cm-es teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, elkeverjük a cukorral, és ha a cukor felolvadt, rádobjuk a szeletelt almát. Lefedve puhára pároljuk. Ezután fedő nélkül főzzük, míg a habzó cukorból aranybarna karamell nem lesz. Ekkor kihűtjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát 1-2 cm-rel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a serpenyő. Átrakjuk a töltelékre, és a széleit betuszkoljuk az alma alá. A serpenyő nyelét TÖBB réteg alufóliába csomagoljuk, betoljuk a sütőbe.

A torta 25 perc alatt megsül. Mikor kivettük, várunk néhány percet, és egy határozott mozdulattal kifordítjuk tálcára.

Tejszínhabbal, vaníliafagyival is tálalhatjuk, de önmagában is finom.

Megjegyzés

Az egyetlen almás süti, amit a férjem szeret.
- Lirien

Ezek is érdekelhetnek

Friss