A mazsolás fontott kalács elkészítéséhez keverőtálba szitáljuk a lisztet, majd a többi hozzávalóval, a tojás bő 2/3 részével (a mazsola kivételével) sima, fényes tésztát dagasztunk robotgép segítségével. A mazsolát a legvégén gyúrjuk a kalács tésztájába kézzel.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt kalácstésztát 4 felé osztjuk, kb. 50 cm-es rudakat sodrunk belőlük, és négyes fonással összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt formába, vagy tepsire helyezzük, egyenletesen lekenjük a tetejét a maradék tojással, és még kb. fél órát meleg helyen kelesztjük.
A sütőt közben 200 fokra előmelegítjük, és a megkelt fonott kalácsot kb. 30-35 perc alatt barnás-pirosra sütjük.
1 teáskanál porcukrot összekeverünk kb. 2 teáskanál vízzel, és a még forró kalács piros felületét lekenjük, ettől lesz ugyanis szép fényes. A tepsiben hagyjuk kihűlni.