Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott foszlós kalács

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 1 rúd kalácshoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • tej
  • csipet só
  • Valamint:
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük, és 1 egész tojással, 1 tojássárgával, 1 evőkanál porcukorral, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 evőkanál olvasztott, de nem forró vajat dolgozunk bele. Kétszeresére kelesztjük.

A tésztát átgyúrjuk, 3 rudat formálunk belőle, és szorosan összefonjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával lekenjük, és addig kelesztjük még letakarva, míg a tepsit ki nem tölti.

Előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csomag vaníliás cukrot összekeverünk, és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép fényes és foszlós.

Megjegyzés

Ez a recept a Minerva Nagy szakácskönyvből (Pelle Józsefné) való. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss