Fonott foszlós kalács

Hozzávalók

  • Hozzávalók 1 rúd kalácshoz:
  • 50 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • tej
  • csipet só
  • Valamint:
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük, és 1 egész tojással, 1 tojássárgával, 1 evőkanál porcukorral, csipet sóval és annyi tejjel, hogy puha legyen, jól kidolgozzuk. Közben 5 evőkanál olvasztott, de nem forró vajat dolgozunk bele. Kétszeresére kelesztjük.

    A tésztát átgyúrjuk, 3 rudat formálunk belőle, és szorosan összefonjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgával lekenjük, és addig kelesztjük még letakarva, míg a tepsit ki nem tölti.

    Előmelegített sütőben kis lángon szép pirosra sütjük. A sütés vége felé 1 dl meleg tejben 1 csomag vaníliás cukrot összekeverünk, és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép fényes és foszlós.

Megjegyzés

Ez a recept a Minerva Nagy szakácskönyvből (Pelle Józsefné) való.

Vass Lászlóné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Vass Lászlóné 4 évvel ezelőtt
köszönöm szépen kedves Joci. Örülök,hogy bevált a recept és ízlett a családodnak. Üdv:Edit.
József 4 évvel ezelőtt
Üdv. Tegnap kipróbáltam a receptet. Igaz nem méricskéltem, általában soha nem mérem ki az adagokat. De nekünk bevált. Nagyon finom lett. Joci

Hasonló Receptek