Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott foszlós kalács és ízes bukta egy tésztából

120 perc
mester
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 18 dkg margarin
  • kb. 4,5 dl tej (függ a tojások nagyságától és liszt sikértartalmától)
  • 8 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 90 dkg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg élesztő
  • A locsoláshoz:
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg margarin
  • A tészta lekenéséhez :
  • 1 db tojás sárgája
  • A tészta lekenéséhez a sütés végén:
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor
  • A bukták töltéséhez:
  • lekvár (én birsalma sajtot használtam, kb. 20 dkg-ot)

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Én most megfeleztem. Az egyik feléből a nagyobb kalács készült. 3 rudat sodortam, majd fontam, és egy kis olajjal kikent kalácsformába tettem.

A megmaradt tésztát kisodortam, 6 db téglalapot vágtam, közepébe birsalmasajtot tettem. Feltekertem, és így lett 6 szép nagy buktám is. A buktákat a hosszabbik kalács mellé rakosgattam a tepsibe.

Lekentem tojássárgájával, pár csepp tejet adtam hozzá. 1/2 órát kelesztettem, majd 180 fokra bekapcsoltam a sütőt, és a két formát bele tettem (hideg sütőbe). Ahogy melegedett s sütő, így még tovább kelt a tészta.

Amikor elérte a 180 fokot a sütő, akkor kivettem a két formát, és meglocsoltam a tej, a vaníliás cukor és az olvasztott margarin keverékével. Visszatettem a sütőbe, aranybarnára sütöttem, majd a sütés végén cukros vízzel lekentem. 2-3 perc múlva a kalácsot kivettem és hagytam kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss