Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fonott foszlós kalács, ahogy Gizi készíti

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárga

Elkészítés

    1. A vajat felolvasszuk, hozzáadjuk a langyos tejhez, hozzákeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és takarjuk le egy konyharuhával, kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
    2. Amikor az élesztő felfutott, keverőtálba öntjük,hozzászitáljuk a sóval összekevert lisztet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, majd robotgéppel (vagy kenyérsütőgépben, de akár kézzel is) megdagasztjuk a tésztát. 2 egyenlő részre elosztjuk, átgyúrjuk ésgombóccá formázzuk.Olajjal kikent tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 óra alatt a duplájárakelesztjük.
    3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületreborítjuk, majd kb. 60 cm-es rudatsodorunk belőle. A másik tésztával is így járjunk el. Mindkét tésztát félbehajtjuk, egyiket a másikrahelyezzük, majd a 4 tésztarudat szorosan összefonjuk.
    4. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsirehelyezzük, lekenjük egész tojással, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt újrakelesztük, majd ismét lekenjük tojással.
    5. Előmelegített sütőbe helyezzük, 150 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben túlságosan barnulna a kalács,letakarjuk alufóliával, és úgy sütjük készre.
    6. A kisült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni. 

    SÓS ÉS TÖLTÖTT KALÁCSOK HÚSVÉTRA - 12 KIHAGYHATATLAN RECEPT >>> 

    ÁLOMSZÉP CSOKIS FONOTT KALÁCS - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>> 

    MOGYORÓKRÉMES FONOTT KALÁCS >>> 

Megjegyzés

A kalács tésztája nagyon finom, és foszlós. Konyharuhával letakarva, hűvös helyen, pár napig tárolhatjuk.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin