Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fonott foszlós kalács, ahogy Gizi készíti

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 4 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 50 dkg finom liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárga
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

    1. A vaj at felolvasztjuk, hozzáadjuk a langyos tejhez, hozzákeverjük a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és letakarjuk egy konyharuhával. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt.
    2. Amikor az élesztő felfutott, keverőtálba öntjük, hozzászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgákat, majd robotgéppel (vagy kenyérsütőgépben, de akár kézzel is) bedagasztjuk a tésztát. 2 egyforma részre elosztjuk, átgyúrjuk és gombóccá formázzuk. Olajjal kikent tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
    3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 60 cm-es rudat sodorunk belőle. A másik tésztával is így járjunk el. Mindkét tésztát félbehajtjuk, egyiket a másikra helyezzük, majd a 4 tésztarudat szorosan összefonjuk.
    4. A fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük az egész tojással, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt újrakelesztük, majd ismét lekenjük a tojással.
    5. Előmelegített sütőbe helyezzük, 150 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben túlságosan barnulna a kalács, letakarjuk alufóliával, és úgy sütjük készre. A kisült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni. 

    SÓS ÉS TÖLTÖTT KALÁCSOK HÚSVÉTRA - 12 KIHAGYHATATLAN RECEPT >>> 

    ÁLOMSZÉP CSOKIS FONOTT KALÁCS - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>> 

    MOGYORÓKRÉMES FONOTT KALÁCS >>> 

Megjegyzés

A kalács tésztája nagyon finom, és foszlós. Konyharuhával letakarva, hűvös helyen, pár napig tárolhatjuk.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin