Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fonott diós kalács és buborékos diós kuglóf egy tésztából

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 70 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • darált dió
  • cukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalókkal kidagasztjuk. Meleg helyen duplára kelesztjük.

A megkelt tésztát kettévesszük. Az egyik feléből egy kalácsot, a másik feléből egy kuglófot készítettem.

A kalácshoz a tésztát 4 részre vágjuk, ovális alakra sodorjuk ki, majd olvasztott vajjal megkenjük, cukrozott dióval megszórjuk, majd feltekerjük. Mind a 4 tésztánál így járunk el. A 4 rudat összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt kalácsformába helyezzük.

Még fél órát meleg helyen kelesztjük, felvert tojással lekenjük, a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, hideg sütőbe tesszük, míg melegszik a sütő, kelt a kalács. A sütés 15 perce után fóliával letakarjuk, mivel gyorsan sül, és a teteje el ne égjen. A sütés végefelé tejjel meglocsoljuk, ettől lesz fényes és foszlós a kalács.

A buborékos kuglófhoz a megmaradt tésztából 16 pogácsát kiszaggattam. A diót cukorral összekevertem, és egy kis tejjel összeállítottam. Mindegyik korong közepére 1 teáskanál diós tölteléket tettem, gombóccá formáztam, és sütőpapírral bélelt kuglófformába tettem, fél órát még kelesztettem, felvert tojással lekentem, és a kaláccsal együtt sütöttem meg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss