Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fondü: hideg esték forró vacsorája

default user icon
MME
A fondü szó olvasztottat jelent, vagyis az olvasztott sajtra vezethető vissza. Az étel neve aztán átterjedt más „fondükre” is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.

A sajtfondü alapja mindig sajt, kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele.

Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy – ha vezetünk - meleg teát. A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el. Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig. Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.

A sajtba mártogathatunk kenyérkockát, párolt zöldséget, de akár nyerset is. Ínyencek pedig szőlőszemet, kockázott körtét vagy almát, esetleg diót...

Húsos, halas, zöldséges...

Ezeknél a „kínai” fondüknél olajba vagy húslevesbe mártogatjuk a különféle falatokat, majd szószokkal ízesítjük őket. A variációs lehetőség itt is végtelen. A húsokat érdemes pár nappal korábban bepácolni, hogy kellően puha és ízes falatkákat kapjunk, a keményebb zöldségeket (kelbimbó, karfiol, zeller) esetleg előpárolhatjuk, nehogy túl lassan főjenek meg az asztalon.

Nagyon lényeges ennél a fondünél, hogy különféle szószokat kínáljunk hozzá. Ez adja meg a lényegét!

Fondü édesen

Az édesszájú ember leleményes. Olyannyira, hogy még a fondüből is képes desszertet csinálni. Így hát van csokifondü, karamellfondü, és persze még rengeteg ínyencséget kitalálhatunk gyerekeink és magunk örömére.

Például egészen rendkívülivé tehetünk egy születésnapi zsúrt egy jó nagy adag csokifondüvel... A gyerekek játszva készítik el maguknak a csokis falatokat, ráadásul nem kell bajlódnunk a születésnapi tortával, és mindehhez még jó programot is kitaláltunk az aprónépnek.

 

Mikor rendezzünk fondü-party-t?

- Akkor, ha nincs időnk és energiánk sokfogásos menüvel bajlódni, hanem pár perc alatt szeretnénk felkészülni a vendégségre.

- Akkor, ha kellemes beszélgetős-játszós estére vágyunk, ugyanis a fondüzés összekovácsolja az embereket, megerednek a nyelvek, és a jó hangulat garantált.

- Akkor, ha olyan embereket hívunk, akik még nem ismerik egymást, hiszen a közös sütögetés alatt sokkal könnyebben és oldottabban összebarátkozhatnak, mintha mindenki a saját tányérjára koncentrálna.

- Akkor, ha éppen semmilyen étel nem jut eszünkbe, ha éppen nincs ihletünk egy gasztronómiai költemény megkomponálásához – ami ritkán, de azért előfordul -, hiszen a fondü egyszerű, különleges és elronthatatlan.

Ezek is érdekelhetnek

Friss