Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Folyadékfogyasztás – létezésünk alapja

A víz szükséges az életünkhöz, a fizikai és a mentális egészségünkhöz egyaránt. Testünk nagy részét folyadék alkotja, amíg azonban a csecsemők szervezetének 75%-a víz, addig az idősekének csupán 60%-a. Érdekesség, hogy élelem nélkül akár 50 napig is kibírjuk, folyadék hiányában viszont mindössze néhány napig élhetünk.

Szervezetünk kiválasztással kb. 2,5 l folyadékot veszít naponta, amelyet pótolni kell. Ebből adódik, hogy 1,5-2 liternyit kell innunk mindennap, viszont sportoláskor, nagy melegben ez a mennyiség nem elegendő. 

Milyen problémákat okozhat, ha nem iszunk eleget?

A folyadékfogyasztás szempontjából kiemelt célcsoportnak számítanak a gyerekek és az idősebb korosztály. A fiatalok legtöbbször egyszerűen „elfelejtenek” inni, a korosabbak viszont az idő előrehaladtával nem annyira érzik a szomjúságot, mint korábban.
A nem elegendő folyadékbevitel leggyakoribb hatása a fejfájás, a fáradtság és a koncentrációképesség hiánya. A fiatalok légzéssel több folyadékot vesztenek, mint az idősebbek, így nagyon fontos, hogy állandóan kínáljuk őket.
Kutatások kimutatták, hogy ha testtömegünkből 5 %-nyi folyadékot vesztünk, akkor a munkaképességünk akár 30 %-kal is csökkenhet. Viszont a sportolás előtti és utáni megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás növeli a sportolás intenzivitását és a teljesítményt.

Minden italfajta hozzájárul a folyadékszükségletünkhöz?

Minden vizet tartalmazó ital hozzájárul a folyadékszükségletünkhöz, beleértve a gyümölcsleveket, az üdítőket, a teát, a kávét. Kutatások bizonyították, hogy az italok sokszínűsége nagyon fontos szerepet játszik a folyadékigény kielégítésében. Hiszen kevés ember képes 2-3 l vizet vagy ásványvizet inni és semmi mást. Egy idő után nagyon unalmassá válhat és vágyunk más ízekre.
Napjainkban a táplálkozástudósok kimutatták, hogy a koffein tartalmú italok (kávé, tea, kólafélék) nem okoznak dehidrációt. Így megállapíthatjuk, hogy ezek az italok is hozzájárulnak a folyadékszükséglet kielégítéséhez, természetesen nem túlzott mennyiség fogyasztása esetén.
Azonban a 10 % -ot vagy több alkoholt tartalmazó italok folyadékvesztést okoznak.

Mit kell innunk, ha sportolunk, vagy nagy meleg van?

Elegendő ásványvizet, vizet fogyasztanunk, ha intenzíven sportolunk? A válaszunk: nem. A sót (nátriumot) tartalmazó ital stimulálja a szénhidrátok felszívódását és fokozza a folyadékfelvételt. A sópótlás az edzés alatt segít a vérmennyiség megőrzésében. Ha edzés előtt illetve után nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk ásványi anyagok nélkül, megtörténhet a testfolyadékok felhígulása, amely nagy mennyiségű folyadékvesztéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy az alacsony sószint a testünkben görcsöt és kimerülést okozhat. A megelőzéshez ideális esetben ajánlott sót, gyorsan felszívódó glukózt, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó sportitalt fogyasztani.

Ásványvizeknél is oda kell figyelni a minőségre

Napjainkban a különböző fogyasztási termékek széles skálája áll a rendelkezésünkre, beleértve az élelmiszereket és italokat is, és szervezetünk igénye is eltérő kortól, nemtől, igénybevételtől függően, így figyelmesen kell a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztani. A minőségi és biztonsági szempontok egyre jobban felértékelődnek, így van ez az ásványvizek esetében is.
Lengyelországban hasonlítottak össze öt szénsavas illetve szénsavmentes ásványvizet mikrobiológiai szempontok alapján.
Az ásványvíz fajtája, a hosszú tárolási idő, valamint a széndioxid hiánya befolyásolta a baktériumok megjelenését, tehát a szénsavmentes ásványvizek érzékenyebbek, jobban oda kell figyelni a száraz, hűvös, lehetőleg hűtött tárolására, különösen a nyári melegben. A kutatásból kiderül, hogy az ásványvizek gyártóinál a legszigorúbb higiénés szabályokat kell betartani, amely komoly beruházásokat, minőségbiztosítási rendszer meglétét írja elő, és ennek betartását rendszeresen ellenőrzik.
Mi, vásárlók is tanuljuk meg: az ár mellett a minőségre is figyelni kell, valamint mindig nézzük meg a szavatossági időt is!

Forrás: MDOSZ: Tudományos Életmódtanácsok

Kapcsolódó cikkek:

8+2 pohár víz minden nap! >>>

A víz az egészség titka >>> 

Ezek is érdekelhetnek